Daca ati fi fost la un moment dat interesat de probleme legate de analiza de discurs, sociologia literaturii etc. ati fi aflat cu surprindere ca intelectualii umanisti (scriitori, critici, poeti si chiar compozitori, pictori etc.) sunt producatori de discurs social care pot legitima sau ilegitima inclusiv ideologii politice.
 
Din acest motiv una din marile batalii care se dau in regimurile autoritariste / dictatoriale este pentru subordonarea (discursului) intelectualitatii umaniste. Presiunile care se fac asupra acestora sunt uriase - si mai ales generatiile de intelectuali romani de dupa anii '50 - au trait aproape invariabil in duplicitate, pe de o parte, din necesitatea de a fi in circuit, in sistemul de valori culturale (in definitiv asta era meseria lor) si, pe de alta parte, din nevoia de a se sustrage presiunilor de legitimare din partea puterii politice care ii dorea complet in slujba lui (regimul comunist).
 
Prin anii '70 a fost o intreaga dezbatere culturala care a despartit in special lumea literara in doua parti - pe de o parte legitimatorii sistemului politic, pe de alta parte cei care incercau sa se sustraga. Din pacate dl. Paunescu, CV Tudor, Eugen Barbu, Mihai Ungheanu, si lista poate continua, in general "intelectuali" grupati in jurul revistelor Saptamina si Luceafarul, s-au situat de partea legitimarii puterii. Nu numai ca au lingusit puterea politica si conducatorul (in definitiv si la urma urmei acesta era "trendul"), dar au legitimat o intreaga ideologie nationalista, etnocentrista, anti-occidentala, anti-capitalista etc.  Adica cu asta s-au ocupat: au inventat cuvinte, fraze, sentimente care sa convinga un public cit mai larg de realitatea si necesitatea in forma sa etnocentrista si nationalista a regimului comunist (confundant la acel moment cu natiunea romana insasi).
 
Regimul si dictatorul au cazut, ideologia in cauza s-a perpetuat si a legitimat mai departe puteri politice conservatoare de dupa '90  care au infrinat mult dezvoltarea Romaniei si care au bagatelizat o revolutie. Iata de ce atunci cind a fost invocat dl. Paunescu automat cei care l-au invocat, au fost asociati unei anume ideologii.
 
Nu gusturile se discuta aici, ci simbolul ideologic care il reprezinta dl. Paunescu si care sa nu va inchipuiti nici un moment ca nu este prezent din plin in opera poetica a domniei sale.
 
Andreia Moraru
Tg.-Mures
 
----- Original Message -----
From: dan_d_n
Sent: Saturday, February 19, 2005 11:46 PM
Subject: [romania_eu_list] Re: Opinie.



--- In romania_eu_list@yahoogroups.com, "G.L.A.S." <[EMAIL PROTECTED]...> wrote:
> Indemnul de a incerca si alti autori ramane valabil; un astfel de
demers ar trebui sa va arate ca

Fara legatura cu Paunescu, dar cu indemnul de a merge un pas mai
departe si cauta si mai multi autori ati putea sa treceti peste
rigiditate si sa lasati oamenilor dreptul de libera alegere pentru
inceput cel putin la nivelul poeziilor.Doar ca o sugestie daca nu
deranjeaza, va rugam.








EuroAtlantic Club: http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/

***
Birou de traduceri autorizate. Oana Gheorghiu - tel/fax: 252.8681 / [EMAIL PROTECTED]





EuroAtlantic Club: http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/

***
Birou de traduceri autorizate. Oana Gheorghiu - tel/fax: 252.8681 / [EMAIL PROTECTED]




Yahoo! Groups Links

Raspunde prin e-mail lui