Au uitat sa mentioneze AGVPS (vanatorii si pescarii) - si acolo era implicat "cineva important" si este si ea "de utilitate publica". In plus, e de vazut ce patrimoniu a primit "de la Stat" (inclusiv muzeul de la Posada, o rushine!)
 
Codruta
==============
 
-- Senatorii au luat, ieri, in discutie doua articole controversate din ordonanta care reglementeaza activitatea asociatiilor si fundatiilor. Pe de o parte, s-a stabilit ca organizatiilor nonguvernamentale de utilitate publica sa li se acorde posibilitatea de a folosi in mod gratuit bunurile proprietate publica, iar pe de alta parte, ca procedura de recunoastere a „utilitatii publice“ sa includa pe traseu si Secretariatul General al Guvernului. Asupra celor doua puncte mediate ieri, senatorii isi vor da votul final in cursul zilei de azi. Dezbaterile pe marginea ordonantei din 2000 se inscriu intr-un proiect mai larg ce ar trebui sa conduca la o curatenie printre ONG-uri, pentru a stopa pomparea banilor publici in asa-zise organizatii nonguvernamentale fantoma.
 
 
Majoritatea infiintate in perioada pesedista, organizatiile ce poarta hramul „utilitatii publice“ continua sa primeasca fonduri din bugetul statului indiferent de regimul politic. In vreme ce ONG-uri precum Asociatia Fostilor Detinuti Politic (AFDP), Fundatia „Teatrul Act“ sau Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), asteapta si acum o recunoastere oficiala ca fiind de „utilitate publica“ si, implicit, sprijin, in activitatile derulate, multe altele au primit statutul mult asteptat, in urma unor etape de selectie dubioase. „Este inadmisibil faptul ca, din cele cateva mii de ONG-uri existente, 99,99% sunt organizatii fantoma“, a declarat Ticu Dumitrescu, presedintele AFDP din Romania, precizand ca „ar fi pacat daca Tariceanu nu priveste lucrurile din punctul acesta de vedere“. Asociatia Fostilor Detinuti Politici, una dintre cele mai importante ONG-uri existente la ora actuala in Romania, atat din punct de vedere al actiunilor desfasurate, cat si ca numar de membri „de drept“, a depus pana in prezent doua cereri de recunoastere a statutului de utilitate publica, insa fara succes. „Pentru ca suntem incomozi si nu ne iubeste nimeni, dosarul nostru a fost respins de fiecare data“, a spus presedintele Organizatiei. In timp ce solicitarea AFDPR era respinsa, in acelasi an, 2003, altele au fost aprobate pe banda rulanta.

Exemple semnificative in acest sens le-ar putea constitui Fundatia Europeana „Titulescu“ si Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI), organizatii in care primul ministru de atunci Adrian Nastase ocupa locuri fruntase. El a fost presedinte in cazul primului ONG, si vicepresedinte al celui de-al doilea. Voci din mai multe ONG-uri din tara au criticat dur criteriile in urma carora „multe organizatii fara activitate, sau cu activitate incerta“ deveneau brusc beneficiarii „pomenilor de stat“. Mai multi lideri ai „societatii civile institutionalizate“ s-au intrebat de ce, de pilda, AFDPR ori Fundatia „Teatrul Act“, nume sonor pe piata organizatiilor nonguvernamentale din tara, nu au fost recunoscute nici pana la ora actuala ca fiind de utilitate publica? „La construirea Teatrului Act, fundatia cu acelasi nume a folosit exclusiv fonduri externe, iar statul nu a contribuit cu nimic“, ne-a declarat Roxana Crisan, Coordonator Programe al Teatrului Act. Ea a adaugat ca, „nici macar atunci cand fundatia avea mai mare nevoie de ajutor din partea statului nu s-a primit un raspuns pe masura asteptarilor“. In urma cererii de recunoastere a statutului de utilitate publica a fundatiei „Teatrul Act“, autoritatile „au pierdut dosarul“, ne-a mai spus managerul teatrului. Faptul ca noi nu suntem bagati in seama da de gandit“, a completat Ticu Dumitrescu, presedintele AFDP Romania. La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut un prim pas pentru indreptarea lucrurilor. El a emis o Hotarare de Guvern ce prevede infiintarea in regim de urgenta a Colegiului pentru Consultarea Societatii Civile. Demersul initiat de primul-ministru impreuna cu Mirel Talos (consilier de stat), vizeaza, printre altele, institutionalizarea dialogului dintre reprezentantii executivului si societatea civila. „Interesul comun privind promovarea valorilor societatii impune, in primul rand, un parteneriat de durata intre guvern si mediul asociativ“, a declarat Tariceanu, precizand ca membrii Colegiului nou infiintat vor lua act de problemele cu care se confrunta organizatiile non-guvernamentale, atat cele de ordin social cat si cele de natura economica. In aceste conditii, mai multe ONG-uri ce-si desfasoara activitatea „cu randament“, vor primi de la bugetul statului o anumita suma de bani, necesara derularii proiectelor. Procentul alocat va fi stabilit de catre „comisii de out-sideri“, reprezentanti ai societatii civile, dintre care 40 de membri ai diferitelor ONG-uri, desemnati de premier.
 
Calin RADU


*** sustineti [romania_eu_list] prin 1% din impozitul pe 2005 -
detalii la http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/unulasuta.php ***









SPONSORED LINKS
American politics Dvd region free Region free dvd player
Region


YAHOO! GROUPS LINKS




Raspunde prin e-mail lui