Title: Comunicat de presă Greenpeace

 

 

Comunicat de presă Greenpeace şi Valea Soarelui”

7 septembrie 2005

Organisme modificate genetic/Cartof BT/România

 

Greenpeace şi „Valea Soarelui” au descoperit culturi ilegale de cartof modificat genetic

 

 

                                                        Scrisoare deschisă trimisă Ministerului Agriculturii

 

Bucureşti, 7 septembrie 2005 – Organizaţiile de protecţia mediului Greenpeace şi „Valea Soarelui” au trimis o scrisoare deschisă Ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur, atrăgând atenţia asupra unor culturi ilegale de cartof modificat genetic descoperite la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof din Târgu Secuiesc. Aceste culturi, care se întind pe o suprafaţă de 3.340 m2, nu au o autorizaţie din partea Ministerului Mediului.

 

Greenpeace şi Asociaţia „Valea Soarelui” avertizează asupra pericolului la adresa mediului şi a sănătăţii oamenilor pe care îl reprezintă modificarea genetică a unor specii tradiţionale româneşti de cartof, Redsec şi Coval, pentru a le face rezistente la dăunători, cum ar fi gândacul de Colorado, prin introducerea unei constructii genetice de la Bacillus thuringiensis (Bt). „Ingineria genetică este o tehnologie riscantă, care afectează negativ sănătatea umană şi mediul înconjurător. În cazul plantelor Bt cu rezistenţă la insecte putem vorbi despre afectarea organismelor nevizate, inclusiv efecte indirecte pe termen lung. Cel mai cunoscut este cazul fluturelui monarh din America de Nord, care a suferit efecte letale in urma ingerării polenului provenit de la plantele Bt. De asemenea, toxina produsa de plantele Bt poate persista în sol până la 200 de zile, suficient pentru a putea afecta negativ procesele de descompunere şi ciclul nutrienţilor. Cât despre riscurile pentru sănătatea omului, cel mai grav este faptul că acestea nu au fost încă evaluate!” a declarat Gabriel Păun, campaigner Greenpeace în domeniul organismelor modificate genetic. 

 

Greenpeace şi „Valea Soarelui” cer Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale să oprească imediat plantarea cartofilor modificaţi genetic şi proiectul intitulat „Promovarea şi extensia tehnologiilor sustenabile, nepoluante şi eficiente la cultura cartofului”, finanţat de Banca Mondială şi desfăşurat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, care are ca scop introducerea genei pentru rezistenţă la  gândacul din Colorado în soiuri româneşti de cartof. De asemenea, se cere şi oprirea autorizării altor organisme modificate genetic în România, cum ar fi soia Roundup Ready aflată în culturi comerciale din 1999 şi porumbul Roundup Ready, aflat şi el în testare de 2 ani.

„Cînd este vorba de tehnologii durabile şi nepoluante, cu siguranţă nu ne gândim la organismele modificate genetic ca fiind o soluţie reală, viabilă. Pe înţelesul tuturor, ingineria genetică nu este o ştiinţă exactă, iar modificările genetice induse unui organism sînt mai mult statistice decît ştiinţifice. Astfel că un organism modificat genetic lăsat să se înmulţească liber poate fi echivalentul unui virus letal (SIDA, Ebola) pus în libertate. Organismele modificate genetic sînt periculoase pentru că întroduc în natură organisme vii capabile de reproducere şi ale căror modificări reale sînt cunoscute doar parţial, foarte aproximativ şi statisitic, adică aproape deloc.

Ingineria genetică deşi este o „inginerie” este departe de a avea precizia ingineriei mecanice sau electronice unde se lucrează cu precizie de atomi.

Ingineria genetică, seamănă, prin metodele folosite, cu încercarea de a nimeri o muscă aflată la 500 metri, folosind o puşcă cu alice.

Alicele sînt gena care se vrea a fi introdusă, iar musca este locul unde se vrea introducerea genei. Puteţi aprecia şi singuri cît de precisă este această acţiune!

Dacă tragi mult „alicele” vor lovi ADN-ul unde vor nimeri, introducînd modificări diferite, aleatoare şi necunoscute, care se vor comporta diferit funcţie de poziţie şi vecinătatea altor gene. Rezultatele ingineriei genetice sînt previzibile doar statistic şi numai funcţie de parametrii luaţi în calcul. Orice omisiune chiar şi întîmplătoare, va duce la rezultate dezastruoase, cu consecinţe pe cît de necunoscute pe atît de periculoase pentru că sînt mascate de rezultate „pozitive”.

În general organismele modificate genetic ajung prin încercări repetate la o caracteristică relativ „pozitivă”, dorită de producător.

În timp însă efectele acestor OMG pot fi identice cu cele ale unei cure de slăbire făcute prin tăierea unui picior! Cîntarul arata mai puţin dar cu ce preţ! Ce contează că nu mai poţi umbla, important este că eşti mai uşor!”, a declarat ing. Dan-Călin Tocaciu, preşedinte „Valea Soarelui.   

 

 

Pentru mai multe informaţii puteţi contacta:

Gabriel Păun, expert Greenpeace, tel. 0744 351977, gabriel.paun@greenpeace.ro

ing. Dan-Călin Tocaciu, preşedinte “Valea Soarelui”, tel.  0722 669964, [EMAIL PROTECTED]

Anamaria Bogdan, coordonator campanii Greenpeace, tel. 0721 632396,

anamaria.bogdan@greenpeace.ro

 

 

 

 

 

 

 

 



*** sustineti [romania_eu_list] prin 1% din impozitul pe 2005 -
detalii la http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/unulasuta.php ***









SPONSORED LINKS
Dvd region free All regions dvd player Conservative politics
Organizational politics American government and politics


YAHOO! GROUPS LINKS




Raspunde prin e-mail lui