-------- Original Message --------
Subject: Utilitatea Publica impotriva Interesului Public - Comunicat de presa
Date: Mon, 10 Jul 2006 15:24:15 +0300
From: Manuela Weber <[EMAIL PROTECTED]>
To: Manuela Weber <[EMAIL PROTECTED]>


Data: 10 Iulie 2006, Bucuresti

- Utilitatea Publica impotriva Interesului Public -

 
Joi, 6 iulie 2006, intr-o sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pasajul Basarab a fost declarat utilitate publica pentru a permite exproprierile in zona Orhideelor. De sesizat este faptul ca aceasta sedinta a fost organizata fara a respecta procedura privind organizarea unei sedinte extraordinare, astfel incat in sala a fost prezent numai cine trebuia.

Consilierii generali au aplaudat exproprierea cetatenilor pe care ii reprezinta, considerand acest fapt o victorie.

Strategia primariei si a consiliului a fost excluderea de la inceput a oricaror interpelari din partea publicului afectat. Consilierii generali cunosc probabil faptul ca autorizatia de construire1 si acordul de mediu2 au fost eliberate in mod ilegal, precum si faptul ca licitatia de acordare a contractului de lucrari a fost lansata fara respectarea prevederilor legale in vigoare3. De asemenea, acordul riveranilor din zona lipseste, acord obligatoriu conform legii, pentru dezvoltarea acestui proiect.

Ignorate au fost, de asemenea, si alternativele pentru imbunatatirea traficului rutier in zona, nefiind stabilite nici masuri corespunzatoare de diminuare a impactului asupra populatiei.

CRJ si Terra Mileniul III someaza PMB sa comunice toate informatile publice care au legatura cu acest proiect, inclusiv cele la care au fost obligati de instanta de judecata prin hotarare definitiva si atrag atentia asupra necesitatii respectarii  legislatiei si vointei bucurestenilor in ceea ce priveste realizarea acestui proiect.

Reprezentantii au atacat in instanta acordul de mediu si vor ataca in continuare in instanta si la autoritatile competente toate incalcarile legii in acest caz. Procesele se deruleaza in cadrul proiectului „Dreptul la un Mediu Curat”, din cadrul Programului Dezvoltarea Societatii Civile Phare 2003 finantat de Uniunea Europeana

Pentru informatii suplimentare va rugam contactati:

Ionut Apostol, Director executiv, TERRA Mileniul III, tel: 021 312 68 70, e-mail: [EMAIL PROTECTED], http://terraiii.ngo.ro,www.bankwatch.org

Catalina Radulescu, Avocata, Centrul de Resurse Juridice, tel: 021 212 06 90, e-mail: [EMAIL PROTECTED], www.crj.ro

 
Note

 
1
Procedura de evaluare a impactului asupra mediului si studiul realizat in acest sens nu au respectat prevederile Ordinului Ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor nr. 863/ 2002 privind aprobarea ghidurilor metodologice aplicabile etapelor procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului.

2 Autorizatia de construire nr. 195 din 07.04.2006 pentru executarea lucrarilor de construire a pasajului rutier denivelat superior Basarab a fost eliberata fara respectarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata si cu modificarile ulterioare, si a Ordinului Ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nr. 1430/2005 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Autorizatia de construire nr. 195 din 07.04.2006 pentru executarea lucrarilor de construire a pasajului rutier denivelat superior Basarab a fost eliberata fara a avea la baza dovada titlului asupra terenului si constructiilor din zona afectata de proiect si proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii (PAC). De asemenea, documentatia ce a stat la baza eliberarii autorizatiei nu a cuprins documentatiile de urbanism necesare:

-          Certificatul de urbanism nr. 466048 din 18.07.2005 eliberat pentru proiectul „Pasaj rutier denivelat superior Basarab” stabileste conditia „Lucrarea se va realiza in baza unor documentatii de urbanism aprobate conform legii”;

-          Autorizatia de construire nr. 195 din 07.04.2006 pentru executarea lucrarilor de construire a pasajului rutier denivelat superior Basarab stipuleaza „Se va completa cu un studiu de urbanism pentru intregul traseu al pasajului, aprobat conform legii”.

Trebuie sa mentionam ca documentatia tehnica - proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii (PAC) – se vizeaza spre neschimbare impreuna cu avizele si acordurile ce fac parte din autorizatiile de construire.

Autorizatia de construire nr. 195 din 07.04,2006 pentru executarea lucrarilor de construire a pasajului rutier denivelat superior Basarab invoca Art. 13, aliniatul 1, din Ordinul MTCT nr. 1430/2005 pentru justificarea lipsei documentatiei PAC, care ar urma sa fie completata pana la finalizarea lucrarilor. Trebuie sa subliniem faptul ca proiectul de pasaj Basarab nu se incadreaza in categoriile eligibile pentru acordarea in regim de urgenta a autorizatiei de constructie, pe baza unei documentatii incomplete. De asemenea, cheltuirea a 178 milioane euro din banii publici trebuie sa fie efectuata cu respectarea tuturor reglementarilor in vigoare, si nu constituie un eveniment cu caracter exceptional.

3 In momentul lansarii procedurii de achizitie publica, titularul proiectului, Primaria Municipiului Bucuresti, nu detinea toate autorizatiile si avizele necesare, conform Ordonantei de Urgenta nr. 60/2001 privind achizitiile publice, cu modificarile ulterioare. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 60/2001 privind achizitiile publice, cu modificarile ulterioare, articolul 98,

„Constituie contraventii si se sanctioneaza urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni:

[…]

d) aplicarea procedurii pentru atribuirea unui contract de achizitie publica, fara autorizatii, avize, acorduri si aprobari legale.”

Conform articolului 49 din Ordonanta de Urgenta 60/2001,

„Ofertantul nu are dreptul de a-si retrage sau de a-si modifica oferta dupa expirarea datei limita pentru depunerea ofertelor, sub sanctiunea excluderii acestuia de la procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica si a pierderii garantiei pentru participare.”

La data publicarii anuntului de participare la licitatie deschisa pentru contractul de lucrari in cauza, 16 decembrie 2005, autoritatea contractanta, Primaria Municipiului Bucuresti, nu detinea acord de mediu pentru proiectul de pasaj denivelat suprateran Basarab, si nici autorizatie de construire. Aceste doua acte au fost eliberate ulterior demararii procedurii de achizitie publica, respectiv acordul de mediu nr. 5 din 13 februarie 2006, si autorizatia de construire nr. 195 din 7 aprilie 2006.

 Atat autorizatia de construire cat si acordul de mediu sunt in masura sa aduca modificari substantiale proiectului; lansarea procedurii de achizitie publica fara a avea aceste doua avize presupune o situatie de risc prin faptul ca modificarile aduse de cele doua acte nu fac parte din caietul de sarcini din cadrul licitatiei. De asemenea, ofertantii sunt pusi in situatia de a nu putea sa realizeze proiectul conform normelor impuse, si nici nu pot sa se retraga din procedura de achizitii publice datorita sanctiunilor pe care le implica aceasta (in cazul licitatiei pentru proiectul de pasaj Basarab, este vorba de pierderea unei garantii de participare de 5 milioane RON).

  

 

Proiect finantat de

UNIUNEA EUROPEANA

 

Uniunea Europeana acorda Romaniei expertiza si sprijin financiar in vederea pregatirii pentru aderare, prin programe specifice: Phare, Ispa si Sapard. Sectoarele beneficiare variaza de la dezvoltare regionala si sprijin pentru IMM-uri, pana la investitii in infrastructura de mediu si transport şi dezvoltare rurala.

Suma anuala totala a fondurilor nerambursabile acordate Romaniei prin cele trei programe este in crestere, de la cca 660 de milioane de Euro in 2003, la peste un miliard de Euro in 2006. Gestionarea acestor fonduri este realizata de autoritatile romane de resort, sub coordonarea Ministerului Finantelor Publice.

-- 
Manuela Weber			
Public Relations Manager	

Center for Legal Resources	
19, Arcului Str.,		
021034, Bucharest
Tel.:	+40 21 212 06 90
Fax:	+40 21 212 05 19	
Mobile:	+40 726 757 270		
E-mail: [EMAIL PROTECTED]
www.crj.ro

-- 
Av. Catalina Radulescu
        Lawyer

Center for Legal Resources
Strategic Litigation Programe

19, Arcului str., sector 2, Bucharest
tel. +40 21 2120690 
fax. +40 21 2120519
mob: +40 745 138 165
email. [EMAIL PROTECTED]
web: www.crj.ro

Sustineti programele CRJ,prin directionarea a 2% din impozitul pe venit.

Denumire entitate nonprofit:	
FUNDATIA CENTRUL DE RESURSE JURIDICE

Codul de identificare fiscala:	
R11341550

Cont bancar (IBAN):
RO 33 RZBR 00000 6000 2408018 
Raiffeisen Bank SMB

Pentru mai multe informatii vizitati site-ul CRJ: www.crj.ro sau contactati-ne telefonic.

Raspunde prin e-mail lui