Als de weg voor het gebouw effektief gewist werd, krijg je hem niet meer te zien en weet je ook niet zo dadelijk de ID. Als het een van je eigen toevoegingen betreft, kan je die in je eigen wijzingssets nog min of meer makkelijk terugvinden. Je kan ook de history van een bepaald gebied opvragen, maar het is wel tijdrovend om dan in de lijst met changesets alle bewerkingen een voor een na te zien, vooral niet als het al een tijdje geleden is.
vb
http://www.openstreetmap.org/?lat=50.7876&lon=4.5993&zoom=13&layers=M
en dan history =
http://www.openstreetmap.org/browse/changesets
Spijtig genoeg kan je niet filteren op alleen maar de lokale edits en krijg je steeds de grote gebieden (meestal zonder edit in de betreffende omgeving) mee in de lijst. Een geluk hierbij is wel dat in de wijzigingssets alle deletes vooraan staan op het eerste blad. In JOSM heb je dan een funktie (plugin) om een gewist objekt weer te undeleten.

mvg
Gerard.

Ben Laenen wrote:

filip wolters wrote:
Ik heb ontdekt dat bepaalde data samen met de bijhorende gebouwen zijn
verdwenen (gedelete) en er nieuwe in de plaats zijn getekend. De persoon
die de auteur is van de nieuw getekende gebouwen weet niets van extra
taggen aan de gebouwen die zijn verdwenen. Doordat de oudere gebouwen zijn
gedelete is ook de geschiedenis ervan verdwenen en weet ik niet wie of wat
de oorzaak is. Mijn vraag is of er een geschiedenis wordt bijgehouden of
kan opgevraagd worden van een bepaald gebied.

Er bestaan verschillende methodes, zo kan je van objecten afzonderlijk de geschiedenis opvragen aan de hand van hun id in een browser, zoals:

http://www.openstreetmap.org/browse/way/22998161/history

In JOSM krijg je die link via het menu View > Object history

In Potlatch 1 is dat door als het element geselecteerd is op "H" te drukken, en dan op de knop "More"

In Potlatch 2 zou ik het niet weten.

In Potlatch 1 kan je ways terugvinden (en eventueel terug herstellen) die gedeletet zijn door op "U" te klikken in het gebied waar die way zich bevond.


Wil je een grootschaliger zicht op wat er gewijzigd is, dan is Itoworld het beste middel. Die laat zien welke ways er recent gewijzigd zijn in het gebied waarin je bent geïnteresseerd. Maar daar moet je wel eerst een account voor aanmaken op die website, en je op de OSM-tool inschrijven; http://www.itoworld.com/



In het verleden heb ik de opmerking al eerder gemaakt dat door de
complexiteit/omvang van osm, er een manier moet gevonden worden om de
ingevoerde data te beschermen. Door voornamelijk nieuwkomers (die heel
welkom zijn) worden leerfouten gemaakt en in de toekomst misschien
kwaadwillig door concurrentie als osm te belangrijk wordt.

Hetgeen waar ikzelf aan dacht was een soort peterschap voor beginners met
een aantal levels waarbinnen ze kunnen werken en de peter de data kan
nakijken. Bv in het begin poi's en extra labels of nieuwe wegen en later
de relaties of zo. Of anders bepaalde data die je kan "bevriezen" zodat
anderen ze niet overhoop kunnen halen, uitgezonderd personen met een
hogere bevoegdheid.

Daar zijn al vele discussies over gevoerd in het verleden op alle mogelijke mailing lists, maar er is nooit wat van gekomen, inclusief de ideeën over vastzetten van gegevens, peters, etc. Ik vraag me ook wel af of een hiërarchie wel een goed idee is, om deftig te mappen heb je ook toegang nodig tot alles, inclusief de relaties (die soms iets te vaak naar mijn zin worden half om zeep geholpen, maar die anderzijds wel moeten aangepast kunnen worden door iedereen of je kan bijvoorbeeld al problemen krijgen om een weg op te splitsen in twee delen).

Daarnaast werkt peterschap ook enkel als er voor heel het land actieve mappers zijn die een deel van hun tijd ook nog eens willen besteden aan het uitpluizen van alle wijzigingen in hun omgeving (en bij voorkeur meerdere voor hetzelfde gebied). Ikzelf probeer dit zo veel mogelijk te doen voor de wijde omgeving van Antwerpen, maar ben er zeker van dat er ook nog veel fouten niet worden opgemerkt door mij. Misschien dat het een beetje formeler kan gemaakt worden door ergens een lijst van "opzichters" (of hoe je ze ook wil noemen) te maken die dan in hun gebied een oogje in het zeil houden. Die vormen voor beginnende mappers dan ook meteen een aanspreekpunt als ze met vragen zitten, i.p.v. dat ze meteen al naar de mailing list of irc moeten grijpen (wat voor sommigen al te hoogdrempelig is).

Maar dat lijkt me zowat het verste dat we kunnen gaan. Voor zaken als het beschermen van objecten moet je dat allereerst op de internationale mailinglijsten erdoor zien te jagen. Daarnaast is "objecten beschermen" makkelijk gezegd, maar hoe denk je dat praktisch aan te pakken op een manier die zinvol is en die werkt?

mvg,
Ben

_______________________________________________
Talk-be mailing list
Talk-be@openstreetmap.org
http://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-be

_______________________________________________
Talk-be mailing list
Talk-be@openstreetmap.org
http://lists.openstreetmap.org/listinfo/talk-be

Reply via email to