RACÓ CATALÀ
 
Dimarts, 22 de març de 2005 a les 19:03
imatge
imatge imatge
    
Per Joana Lluïsa Mascaró, diputada del PSM al Parlament de les Illes Balears.
 
imatge
Imatge El president Matas ens va sorprendre en una entrevista concedida a Salut i Força. Ell que no s’havia preocupat mai de la sanitat, resulta que ara és el que més l’importa. Ara que el PP ja no governa a Madrid, el Sr. Matas utilitza, per demanar més finançament per a la sanitat de les Illes Balears, els arguments que abans, quan ell era Ministre, es va negar a escoltar.

Quan es negociaven les transferències de Sanitat, eren moltes les persones del Govern del Pacte de Progrés, de sindicats (mèdic, UGT, CCOO) i de moltes altres organitzacions i professionals que li demanaven un millor finançament per pal·liar, al menys en part, el deute històric que havien patit les Illes, el cost específic que suposa l’insularitat, l’increment de població des l’ any del cens en què es basen les transferències. També li explicaven que s’havia de tenir en compte l’estacionalitat i la necessitat d’incrementar les plantilles a l’estiu per fer front a l’increment de demanda.

Cap d’aquests arguments no foren escoltats; i les transferències de sanitat a les Illes Balears foren les més minses de tot l’Estat. El Govern del Pacte els hagué d’acceptar quasi sota xantatge, si em permeten l’expressió. El Sr. Matas, actual portador de l’estendard de la causa, s’estimà més que no arribessin diners a les Illes a que els gestionés el Pacte de Progrés.

El senyor Fiol, exconseller de Sanitat i actual conseller d’Educació, i la senyora Castillo, actual consellera de Salut, realitzaren una anàlisi de l’oferta econòmica del Govern del senyor Aznar i arribaren a la conclusió que era “suficient i generosa”. Així ho recollien els mitjans de comunicació a finals de 2001 i així ho va mantenir el partit popular fins que, després de les eleccions de 2003, toparen amb la realitat del sistema sanitari públic.

Va costar que el partit popular assumís públicament (en privat no ho podien negar) la necessitat de millorar el finançament, i el desembre de 2003 el conseller d’Hisenda, Ramis d’Ayreflor, ja reconeixia que estaven “obligats a demanar més doblers”, però ho ajornava pel mes de març. Enlloc de deixar-ho arreglat abans que el senyor Aznar deixés el Govern, ajornaren “l’obligació”.

I aquest no ha estat l’únic ajornament. Des que el partit popular i la senyora Castillo gestionen la sanitat pública a les Illes Balears, s’ha ajornat la posada en marxa del Pla sociosanitari; l’excusa és que s’havia de revisar, la realitat és que estava fet en temps del Pacte de Progrés. Però, mentre, els pacients segueixen a càrrec de les famílies, que no poden més, o d’institucions que no són les més adients.

S’han ajornat moltes coses, però la més flagrant és el nou hospital de Son Dureta. La senyora Castillo va trobar el projecte de construcció del nou Son Dureta assumit pel Pacte de Progrés, però iniciat pel senyor Rodrigo de Santos (actual regidor d’Urbanisme de Palma, també del partit popular); i el va trobar a punt per adjudicar les obres dins el 2003, però també ho va ajornar. Aquesta vegada l’excusa era que volien un hospital nou; la realitat però és que el projecte de Rodrigo de Santos era construir un nou hospital a partir de l’existent, sense el sobrecost del solar (7,2 milions d’euros ha costat el solar de Son Espases). Amb l’ajornament es multiplica també el cost de construcció, s’incrementa el nombre de pacients desviats a les clíniques privades (45.000 el 2004), se’ns parla de privatització del nou hospital i els ciutadans continuen esperant una millora del sistema sanitari públic.

Aquests dies hem vist que la consellera de Salut (amb totes les comunitats governades pel partit popular) vol acudir als tribunals a exigir més finançament perquè la ministra de Sanitat no escolta. Si la vida judicial funciona, els ciutadans estaran tranquils, si els governants no escolten les seves peticions podran acudir als tribunals a reclamar-ho. Però, de moment, el que hauria de fer la consellera és governar, enlloc de fer d’oposició a la ministra i no ajornar més la recerca de solucions als problemes dels ciutadans de les Illes.

Els fets no confirmen les paraules del senyor Mates: si realment li preocupés la sanitat no permetria l’ajornament de tantes coses. L’excusa del finançament ja no ens val. No han arribat els doblers de Madrid per fer les autopistes, però bé que hi inverteixen. No ajornin més les inversions a la sanitat pública.

Joana Lluïsa Mascaró
Diputada del PSM al Parlament de les Illes Balears.
http://www.araisempre.org
http://araisempre.org/mailman/listinfo/ais_araisempre.org

Responder a