Radiaalejakin kannattaisi varmaan kokeilla. Liekö kukaan jo testaillut? Jos koaksiaalin vaippa toimii maatasona tai vastapainona, niin eihän sekään ole neljännesaallon pituinen alataajuuksilla. Oma (omatekoinen) miniwhippini on oikein hyvä VLF-taajuuksillakin, missä aallonpituus on yli 10 km. Mitään erityistä koaksiaalin vaipan maadoitusta ei ole. Tätä olen testannut QTH:ssa, joka on kerrostalon 4. kerroksessa (ylin kerros) ja miniwhip oli onkivavan nokassa parvekkeella, ehkä noin 15 m korkeudella maanpinnasta (ja hiukan talon tasakaton yläpuolella). Syöttökoaksiaalia saattoi olla mutkineen yhteensä noin 15 m. Olen ollut huomaavinani, että yli 15 MHz taajuuksilla parvekkeelle taiteltu lyhyt dipolintapainen alkaa pärjätä suorituskyvyssä tuon miniwhipin kanssa.

73 de JTS

- - -
On 21.8.2015 20:27, Ilkka Martikainen wrote:

Valitettavasti radiaalien pitäisi olla ¼-aallonpituuden mittaisia, jotta antennijärjestelmä näkisi todellisen ja tehokkaan maan. Tai sitten 100-200 kpl lyhyempiä …. MW-lähetinantenneissa näitä on vähintään tuo 120 kpl … FCC ainakin USA:ssa tätä on määritellyt. Ja MW-alueella ne ovat melko pitkiä.

Eli tehokasta ja täysimittaista maatasoa vertikaaliantennille on melko mahdotonta saada ”halvalla” ja vähällä vaivalla aikaan. Toki pienempikin tuo mukanaan lisää tehokkuutta. Pelkkä maahan hakattu (kupari)putki ei yleensä tuo hyvää tulosta (so. maadoitusvastus on kovin suuri). 1/8-aallonpituus taitaa olla se lyhin mitta, mitä kannattaa radiaaleissa kokeilla … ja mitä enemmän lankaa ja massaa, sitä parempi. Jos on hyvätasoinen radiaaliverkosto, antenni voidaan sijoittaa vaikkapa 0,5-1 m tämän yläpuolelle, sijoituskorkeus ei enää tee tehokkuutta lainkaan lisää. Hyvällä maatasolla korkeus ei siis ole merkitsevä seikka. Radiaalit lähtevät MiniWhipin syöttöpisteestä eli siitä, mistä koaksiaali viedään itse vahvistimeen. Mutta painotan sanaa ”hyvätasoinen radiaaliverkosto”. Parilla epämääräisen pitkällä langalla ei tässä saa huipputuloksia – toki voivat hieman auttaa asiaa.

Eli ei kovin helpolta näytä … kannattaa ehkä vain viedä antenni lasikuituvavalla mahdollisimman korkealle ja olla tähän tyytyväinen …

73 de SDXL1398/OH5MD, Ilkka M.

*Lähettäjä:*DX [mailto:dx-boun...@hard-core-dx.com] *Puolesta *Jari Savolainen
*Lähetetty:* 21. elokuuta 2015 18:11
*Vastaanottaja:* Suomalaisten DX-lista
*Aihe:* [DX] Whip ja maa

Lueskelin viimeisestä RM:stä (5/2015) artikkelia miniwhip-antennista.

Sen lopussa Ilkka Martikainen kommentoi syöttökoksin osuutta antennin

toimintaan. Näin maallikkona mieleeni juolahti kysymys:

Onko miniwhipin toiminnalle eduksi vai haitaksi, jos sen alapuolelle

tekisi koksin vaippaan yhdistetyn "keinomaan" eli sauva- tai lankaradiaaleja?

Jos olisi eduksi, niin kuinka paljon kepin nenässä jököttävän whipin alapuolelle

nuo pitäisi sijoittaa? Ja onko pitkät radiaalit parempia kuin suht lyhyet?

Nimim. "maailmassa monta on ihmeellistä asiaa" eli JSA



___________________________________________________________________________________
DX mailing list
DX@hard-core-dx.com
http://montreal.kotalampi.com/mailman/listinfo/dx
_______________________________________________

THE INFORMATION IN THIS ARTICLE IS FREE. It may be copied, distributed
and/or modified under the conditions set down in the Design Science License
published by Michael Stutz at http://www.gnu.org/licenses/dsl.html

Reply via email to