Hola,
 
Avui s'ha vist per TV3 com un agricultor ecològic cremava la seva collita de blat de moro per haver-se contaminat amb el polen de plantacions properes que conreaven transgènic. Aquestes collites han de pasar uns anàlisis per rebre la certificació d'ecològiques, i gràcies a això es pot anar comprovant any rere any que les rialles que els comentaris dels ecologistes sobre el risc de polinització creuada provocaven, no només a les multinacionals que fabriquen les llavors, sinó a catedràtics "respectables" de tot el mon, no eren més que una burla, en el cas de les multinacionals, i/o ignorància supina o un increment notable del compte corrent per part dels catedràtics "respectables".
 
La collita de l'agricultor d'Albons, al Baix Empordà, es trobava contaminada en un 12%. Segons la legislació espanyola actual, si aquest blat de moro s'utilitzes per elaborar qualsevol producte adreçat a consum humà, hauria de constar a la seva etiqueta que conté transgènics, ja que el màxim permés és d'un 9%.
 
L'Enric Navarro, l'agricultor, ha preferit cremar-lo en lloc de vendre un producte final que ell no només no volia, sinó que no hi confia i que hi està en contra. Com deia el representant d'Unió de Pagesos, aquests casos es coneixen pel fet que l'agricultura ecòlogica disposa d'una regulació força estricta i requereix anàlisis per obtenir la certificació corresponent, però la resta d'explotacions (un 93% a Catalunya, sinó recordo malament) no fa anàlisis i no coneix el resultat de la seva producció
 
En aquest sentit, Catalunya té una legislació molt tova vers un producte que pot tenir unes conseqüències molt perverses, però el pitjor és que deixa totalment indefens a qui conrea la terra respectant-la, a aquelles persones que utilitzen els coneixements actuals i la tecnologia per obtenir un producte de qualitat cultivat amb respecte i amb eficiència.
 
I judicialment no està gens regulat. Imagineu un celler que treballa per fer un bon reserva i gran reserva, i que a les teves tines algú introduieix un producte que deixa aquell caldo per vendre com Don Simon. A ben segur que si trobèssin els culpables hi haurien responsabilitats civils i, potser, penals. Però en el cas dels ecològics versus transgènics, res de res.
 
Espero que l'administració s'hi posi de valent en aquest tema abans d'entregar la nostra superfície agrícola a les multinacionals que treballen amb transgènics. Ara per ara, això no és important per a l'estatut, només el Saura va comentar que faria que els tomàquets tinguèssin gust de tomàquets, i de fet és ben senzill. El que ja es més complicat es recuperar el 90% i escaig dels acuïfers de la comarca d'Osona contaminats per purins i nitrats provinents d'abonar els terrenys amb fems. Alguns anàlisis fets a terrenys conreables van determinar nivells de nitrats que aconsellaven no adobar en tres anys.
 
I potser ens hem menjat unes bledes de pagès d'aquests camps, ben carregades de nitrats. Això si, la contínua ignorancia en alguns casos, o mala llet en altres, dels pagesos i dels ramaders no van a judici, senzillament les paguem els ciutadans.
 
Salutacions
 
PD: Tota la meva família materna ha estat pagesa, i actualment encara algú hi treballa.
 
 
_______________________________________________
llista de correu de l'Internauta
llista@internauta.net
http://zeus.internauta.net/mailman/listinfo/internauta

Respondre per correu electrònic a