Els 5.669 processats per Franco a les Illes Balears. 
 
Ciutat, 14 d’abril de 2005
 
Benvolgut company,
 
ens complau presentar-te el número 9 de la col·lecció “Arca de Noè” que té per títol, "La persecución económica de los derrotados. El Tribunal de Responsabilidades Políticas de Baleares (1939-1942)."
 
Les 5.669 persones de les Illes Balears, derrotades en la Guerra Civil espanyola, foren represaliades i expedientades pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques. Aquesta instància que Franco creà, s’encarregà de “depurar” als seus adversaris, els republicans víctimes de l’aixecament nacional. El nou règim jutjà les actuacions ideològiques i polítiques dels perdedors de la guerra, els acusà i aplicà sancions econòmiques en funció de la magnitud del seu patrimoni i el gruix de llur activitat pública o significació social. Cal recordar que la Llei tenia com una de les finalitats la recaptatòria, doncs es pretenia que els desafectes contribuïssin a les despeses de la guerra.
Aquesta obra n’és la radiografia general. Conté un llistat minuciós de com operà el règim per reprimir i atemorir. El llibre és el fruit d’un exhaustiu estudi i reconstrucció de l’actuació del citat Tribunal a les Illes Balears i de l’examen de tots els processos, tant els iniciats com els resolts. Relata, recull, i anota posant-hi nom a gran part del drama i terror que es desencadenà. Indica víctimes, observa sancions i detalla quins foren presos, jutjats, executats o es decidiren per fugar-se, a l’exili, sempre penats o desposseïts de llurs béns.
La sublevació del 18 de juliol de 1936 provocà la fallida de l’Estat de Dret. L’autor Francisco Sanllorente assegura que tant els republicans com els nacionals volgueren consolidar llur règim a través del terror, i en el fons empraren mètodes anàlegs: “saques” enfront dels “passeigs”, Tribunals Populars i Comitès de Salut Pública per contres dels Tribunals Especials i Consells de Guerra, tots ells amb una característica comuna: la manca de garanties jurídiques i el parell caràcter sumaríssim.
Una fou immediata sobre institucions i persones que s’havien oposat a la rebel·lió o es pensava que poguessin oposar-s’hi, repressió que pel seu caràcter violent i moltes vegades arbitrari ha cridat encara més l’atenció. Però, també hi hagué una repressió organitzada, fonamentada en unes lleis sense garantia jurídica democràtica, amb la finalitat de castigar a les persones que havien participat en la vida política o sindical. Els diferents “tribunals” volgueren crear un estat de por col·lectiu que frenés possibles intents de restaurar la legalitat anterior.
 
Sobre l’autor:
 
Francisco Sanllorente (Barcelona 1931) és  doctor en Història Contemporània per la UNED, de Madrid. Està especialitzat en el la investigació sobre Maçoneria i ha publicat nombrosos treballs en revistes especialitzades i llibres col·lectius. És autor d’un llibre clau: La Masonería en las Islas Baleares (1800-1940), (Palma, 1999), en aquesta mateixa editorial. Membre del Centro de Estudios Históricos de la Masonería Española (Saragossa) y de la Asociación de Historia  Contemporánea. Viu a Palma.
 
Dades sobre el llibre:
 
188 pàgines
més de 150 il·lustracions
i la relació dels 5.669 noms dels repressaliats.
 
 
Apartat 128 · E-07080 Palma · Tel. +34 971 915 582 · Fax +34 971 915 583 · E-Mail:  [EMAIL PROTECTED]

MEMÒRIA HISTÒRICA DE LES ILLES BALEARS 
Pàgina web:
http://www.memoriadelesilles.org 
Per enviar un missatge a totes les companyes i companys:
memoriadelesilles@softcatala.net
 Per llegir missatges anteriors:
http://www.mail-archive.com/memoriadelesilles@www.softcatala.net
 Per consultar una agenda d'actes previstos:
http://www.araisempre.org 
 Per deixar de rebre el correu, començar a rebre'l, per enviar dades per la pàgina web, i per dubtes de
funcionament:
[EMAIL PROTECTED]

 

Respondre per correu electrònic a