Amigues i amics de MHIB,
 
Per la qüestió, tan urgent, de repartir feines, pens que el més adient és, primer, posar nom i definir de manera molt concreta i clara les àrees o grups de treball, i segon, anar triant cadascú l'àrea o grup on es pugui sentir més còmode i/o on pugui retre més la seva feina. L'esquema general me queda així:
 
Desaparicions forçades
Administració de la llista
Portaveu / s
Pàgina web
 
No vol dir que una / un no pugui estar a diferents àrees, aportant material o suport en general, a mida que cada grup ho requereixi.
 
Emperò personalment me sebla molt important que una o diverses persones se responsabilitzin de la seva àrea.
 
Dit això, us propòs la meva llista personal de grups de treball, inclosos els que ara per ara estan coberts:
 
Desaparicions forçades
 
Probablement es tracti en realitat del grup de treball més important i urgent de tots en aquest moment. N'hem parlat diverses vegades a la llista. A la llista mateix hi ha familiars de desapareguts que estan disposats a fer tot el que calgui per saber què va passar amb els seus. Hem de ser capaços entre totes/s de donar una envestida forta a aquesta qüestió. Na Margalida Capellà, professora de dret de la UIB i especialista en Drets Humans ens ha fet arribar un grapat de vegades el seu consell.
 
Administració de la llista de correu
 
Aquesta funció la vaig assumir jo mateix des del moment que decidírem posar-nos en contacte amb el servidor de Softcatalà per tenir-hi el servei de gestió de la llista, ara deu fer devers un any o més. La puc seguir exercint, si voleu. Emperò si hi ha algú que la vulgui assumir, amb molt de gust li puc explicar la qüestió tècnica i li puc traspassar i explicar com va la cosa.
 
Portaveu/s.
 
Aquesta funció trob que la poden fer tant una, com vàries persones. Es tracta de comprometre's a donar la cara quan revistes, diaris, ràdios, teles, etc. requereixin la nostra opinió, o sobretot, descripcions del que som i del que fem. Aquí també pens que és urgent que se presentin voluntaris. No és res complicat. Basta conèixer una mica el projecte que portam entre mans i explicar-ho de manera un poc cohesionada.
 
 
Pàgina web.
 
1. Disseny i manteniment tècnic general de la pàgina web. D'això ja se n'encarrega el company Carles Tur, que és el que la va dissenyar segons l'organigrama que li proposàrem i que tenguérem oportunitat de discutir sobre la llista.
 
2. La història. Aquest apartat és previst que sigui un document únic dedicat a fer un resum d'història de les Illes Balears durant el segle XX, o durant l'Edat Contemporània en general. Cal doncs un / una responsable per aquesta àrea. Es tractaria d'introduir el material més adient per anar confegint aquest espai de la web.
 
3. Cronologia. Aquest apartat tampoc no té responsable ara per ara, de continguts. A la web hi diem: "Document únic. Resum dels fets principals, any per any, de la història del segle XX a les Illes".
 
4. Biografies. Aquest apartat és, amb diferència, al que he dedicat més temps aquests darrers mesos. Si voleu, per part meva, me puc fer seguint càrrec de la introducció de nou material. La feina d'establir-hi material no és res: la feina grossa és la de digitalitalitzar, "picar", arreplegar, etc., des de les fonts. Això ho pot fer molta gent alhora, i com més siguem millor: tota la informació que tenguem sobre persones repressaliades, vengui d'on vengui la informació, es tracta d'anar establint-la sobre aquest apartat. Particulars com la família de n'Andreu Paris, com en Jaume Vallbona o en Carles Tur han aportat informació de primera mà per aquest apartat.
 
5. Indrets. Tampoc hi ha responsable "oficial" per aquest apartat. Jo hi he anat posant tot el que he pogut. Algú se n'hauria de fer càrrec.
 
6. Poble a poble. Actualment, en aquest apartat hi ha un treball d'investigació que vàrem començar en Toni Mas i jo mateix, referit a la II República i la Guerra a Santa Margalida. Estaria bé ampliar la nòmina d'històries, o resums d'història de la II República i la Guerra referits a altres localitats. També estaria bé que algú se'n volgués fer responsable.
 
7. Hemeroteca. Aquí hi ha una feinada, i hi podem col.laborar tots. És el típic apartat que requereix el treball en cadena, des la simple localització d'una notícia interessant, la seva digitalització o còpia des d'Internet, el seu enviament a la llista...I aquí és quan la/les/el/els responsables d'aquest apartat en van copiant els articles i els van establint sobre l'apartat d'hemeroteca. Aquesta feina està actualment aturada. És urgent que algú se'n faci responsable, i per ordre cronològic hi vagi copiant els articles que surten a la llista o que ell mateix vagi arreplegant, o que li enviien directament la resta de companyes i companys.
 
8. Publicacions. Aquest apartat s'ha confegit amb les aportacions, sobretot, de na Joana Maria Roque i en Xim Valdivielso. Na Joana Maria diu que es pot comprometre per aquesta secció, amb l'ajut de na Catalina Caldentey.
 
9. Arxius. Aquest apartat havia de ser en principi per fer una llista d'arxius de consulta de documentació. Parlant amb en Manel Esteban en vàrem canviar la concepció. La idea seria que en aquest apartat s'hi poguessin trobar / devallar / localitzar arxius d'imatge i sò referits a la Memòria Històrica: els dos capítols de Zona Roja referits a les Illes Balears, documental sobre n'Emili Darder, reportatges/docum. sobre actes com les Rutes de la Vergonya de Ciutat i Manacor, arxius sonors d'entrevista a testimonis, etc. Actualment en Manel Esteban és el responsable d'aquesta àrea.
 
Totes i tos els responables d'area de la web hauríeu de tenir les dades i contrassenyes per accedir al vostre espai i modificar el vostre espai pel vostre compte. Això implica que cadascún d'aquests grups potser necessiti un tècnic que seria qui, físicament, introduiria la informació aportada pel responsable d'àrea. Això seria necessari en el cas que qui se'n fes responsable no conegui el funcionament de programes de gestió de pàgines web (com el Dreamwever, etc.)
 
Ja per acabar, només dir que això és el meu esquema personal. És un suggeriment de seccions i funcionament per tal que en parlem.
Si es tracta de pensar-se cadascú on pot col.laborar, tampoc és essencial fer una reunió presencial: aquesta meditació és personal. I si se fa la reunió tampoc passa res.
Pens, en tot cas, que sí pot ser més important i funcional una reunió de cada un dels grups de treball, a mida que es vagin constituint.
I molt urgent trob la constitució d'un grup de desapacions forçades. Per definir estratègies, possibles demandes, etc. Només de posar en contacte i fer una crida a tota la gent que pugui tenir familiar desapareguts, ja hi ha feina.
 
I perdonau l'extensió.
 
Salut, una abraçada i fins ara !
 
Jaume Escales
 

MEMÒRIA HISTÒRICA DE LES ILLES BALEARS 
Pàgina web:
http://www.memoriadelesilles.org 
Per enviar un missatge a totes les companyes i companys:
[EMAIL PROTECTED]
 Per llegir missatges anteriors:
http://www.mail-archive.com/memoriadelesilles@www.softcatala.net
 Per consultar una agenda d'actes previstos:
http://www.araisempre.org 
 Per deixar de rebre el correu, començar a rebre'l, per enviar dades per la pàgina web, i per dubtes de
funcionament:
[EMAIL PROTECTED]
 

Reply via email to