Amigues i amics, el projecte de més avall és un bon exemple d'allò que ens fa falta impulsar també per aquí. Urgeix redactar projectes per servar la memòria, i presentar-los a les diverses institucions que els puguin / vulguin subvencionar. Aquí sí que hi ha feina.
També veia l'altre dia per TV3 que a Catalunya, impulsat per Benestar Social, s'arriba a convenis amb els Ajuntaments per recollir / enregistrar el relat de les experiències de la gent que va viure la guerr, la postguerra, l'exili, etc. Hem de comptar amb els municipis: la seva diversitat de color polític i/o tarannà personal permet més maniobra.

Salut i fins ara

Jaume Escales




<>29/04/05

// El projecte "Fer present la memòria" recull les vivències de gent gran durant el franquisme

El projecte de la Universitat Pompeu Fabra "Fer present la memòria", adreçat a recuperar les vivències de persones grans que van viure de ple la dictadura franquista i que actualment participen en les aules de la gent gran adscrites a la UPF, ha cobert pràcticament la seva primera fase de recerca i entra en un període d'anàlisi, redacció i difusió dels resultats.

M. Rosa Virós
, rectora de la UPF, i Joan Saura, conseller del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, van signar el 29 d'abril un conveni de col·laboració en virtut del qual l'esmentat departament subvencionarà la Universitat amb 15.300 euros. Aquests diners permetran finalitzar el treball de camp, portar a terme el tractament informàtic de les dades qualitatives recollides durant la primera fase d'execució del treball, la redacció de la primera part de la memòria i l'inici de la difusió del projecte finalitzat, amb la seva presentació a cadascuna de les seus de les aules de la gent gran participants.

L'acte, el el transcurs del qual es va projectar el vídeo pilot "Vivències i supervivències, 1939-1975", amb alguns dels testimonis recollits, també va comptar amb la presència dels membres de la comissió rectora del projecte: Tomàs de Montagut, vicerector de Relacions Institucionals i secretari general de la UPF; Jordi Pericot, professor del Departament de Periodisme i de Comunicació Audiovisual de la UPF, i Elisabet Almeda, exprofessora del Departament de Ciències Polítiques i Socials de la UPF i actualment professora del Departament de Sociologia de la UB, coordinadora i directora del treball (a la foto, d'esquerra a dreta, M. Rosa Virós, Joan Saura i Jordi Pericot, en un moment de l'acte).

El projecte, fins a l'actualitat

El projecte va començar a gestar-se el setembre del 2002 a iniciativa del professor Jordi Pericot, després de diverses converses amb altres docents i amb els representants de les aules de la gent gran, i amb la signatura d'un primer conveni de col·laboració entre la UPF i el Departament de Benestar i Família de la Generalitat. El treball ha anat creixent i s'ha anat construint i desenvolupant al llarg de tots aquests anys, a poc a poc però sense aturar-se, i sempre, en constant diàleg amb les aules de la gent gran, vertaderes protagonistes de la recerca.

A més de la comissió rectora, hi participen també una desena d'investigadors/es i col·laboradors/es, doctorands i estudiants de tercer cicle de la UPF, així com un grup d'estudiants i docents del Departament de Periodisme i de Comunicació Audiovisual, coordinats per la professora Montserrat Martí, que hi col·laboren amb la filmació de determinades entrevistes.

"Fer present la memòria" va néixer amb l'objectiu de recollir i difondre les diverses vivències de totes aquelles persones que volguessin recordar i exposar els seus records i històries personals durant el període de 1939 a 1975, i que formessin part de les aules de la gent gran adscrites a la UPF: Aula Sènior de Mataró, Aula d'Extensió Universitària CIC de la Gent Gran, Aula d'Extensió de Sant Andreu i, per últim, Aula d'Extensió Universitària d'Arenys de Mar per a la Gent Gran, que es va incorporar al treball quan aquest ja estava en marxa.

El guió-qüestionari del projecte -que va servir de fil conductor per entrevistar al voltant de 50 persones, entre membres de les aules de la gent gran i altres col·laboracions concretes, amb tres sessions d'entrevistes realitzades- es va elaborar conjuntament entre l'equip director, els investigadors i els presidents de les aules de la gent gran. Tenia en compte aspectes del context de la dictadura franquista, com ara la repressió, el control social, els drets humans, la ideologia política, el paper de la societat civil, la família, l'educació, el treball i la vida quotidiana o la religió, entre d'altres.

Accions previstes en un futur

La comissió rectora preveu que tot aquest treball, consolidat amb la signatura del nou conveni, desemboqui en la publicació d'un llibre explicatiu del projecte, així com en la realització d'un documental, dirigit per la professora Martí, que recollirà una selecció de les veus, de les vivències i les experiències dels protagonistes.

Una de les principals accions per difondre el projecte serien les Jornades Comunitat i Memòria, que tindrien lloc entre el primer i el segon trimestre del curs 2005-2006, amb l'objectiu d'assumir des de la comunitat i des de les institucions la defensa dels drets a la veritat històrica, impulsant diàlegs per a la memòria a través de recollir i donar la paraula a la gent gran.

També es preveu, en un futur, la continuació de la tasca de recerca, que inclouria tres línies d'actuació: una segona part de l'estudi "Fer present la memòria", que s'endinsaria en l'època de la transició de sortida del franquisme i entrada a la democràcia, i que ampliaria el nombre d'aules de la gent gran participants; la construcció d'un arxiu històric de les aules de la gent gran, i finalment, la difusió i disseminació de tot el projecte, mitjançant l'organització de conferències, debats, cursos d'extensió universitària i preparació de material divers per a les escoles.

 


MEMÒRIA HISTÒRICA DE LES ILLES BALEARS 
Pàgina web:
http://www.memoriadelesilles.org 
Per enviar un missatge a totes les companyes i companys:
[EMAIL PROTECTED]
Per llegir missatges anteriors:
Per consultar una agenda d'actes previstos:
http://www.araisempre.org 
Per deixar de rebre el correu, començar a rebre'l, per enviar dades per la pàgina web, i per dubtes de
funcionament:
[EMAIL PROTECTED]

Reply via email to