οταν εδιωξαν τον ιερειδη,, το 76 ηθελαν να μυμηθουν κιαυτοι.ομως δεν υπηρξε λογος να κανουν κατι τετοιο.τωρα βεβαια απ' οσον γνωριζω εχουν προβλημα με το ταμειο ευημερίας αλλα εχω την εντυπωση οτι οι τυφλοι τους εδωσν περισσοτερα δικαιωματα απο οσα θα επρεπε.δεν εχω πληρη γνωση του θεμματοοταν διαβασω αυτο που εστειλε στην οραση ο χρηστακης, ΄΄η οταν το συζητησωεκτενεστερα μαζι του, θα μπορω να εκφρασω αποψη. .

-----Αρχικό μήνυμα----- From: skordilis-spyros
Sent: Thursday, January 3, 2019 4:38 PM
To: orasi mailing list
Subject: Re: [Orasi] Τυφλή είναι η κοινωνία. O «Π» στη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας»

περισσότερα αν θέλουν ας μας πούν οι φίλοι απο την κύπρο. όμως καμία
ομιότητα δεν υππάρχη με το 76. κυρίως θέμα ενδοοικογενειακών ισοροπιών
υπάρχη. βάλε σε αυτό και το δαχτυλάκι των εδώ αναπηροπατέρων και θα
καταλάβης. σπύρος

--------------------------------------------------
From: "Chrysella Lagaria" <chrysellalaga...@gmail.com>
Sent: Thursday, January 03, 2019 1:16 AM
To: "orasi mailing list" <orasi@hostvis.net>
Subject: Re: [Orasi]  Τυφλή είναι η κοινωνία. O «Π» στη Σχολή Τυφλών «Άγιος
Βαρνάβας»

Καλησπέρα!
Τρία πράγματα σκέφτηκα διαβάζοντας αυτό το άρθρο, και πραγματικά ως άσχετη επί του συγκεκριμένου κυπριακού τα καταθέτω, πολύ αυθόρμητα! Γιατί δεν έχουμε διαβάσει, έστω ένα άρθρο κυπριακής εφημερίδας η site που να μην είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό δακρύβρεχτο; Το άρθρο από τη μία μας εξέρει τα κατορθώματα των ατόμων με οπτική αναπηρία όπως τα γράφει, Και από την άλλη χρησιμοποιεί το κλασσικό μελό λεξιλόγιο περί ματιών της ψυχής, περί της δύναμης των υπολοίπων αισθήσεων ΚΛΠ. Το άλλο που βρήκα πολύ ενδιαφέρον είναι αυτό με τον προσανατολισμό και την διακίνηση, πολύ μου άρεσε η δεύτερη λέξη, η αλήθεια είναι πως σκέφτηκα μικρόποσότητες ναρκωτικών να μεταφέρονται μέσα σε αθώα λευκά μπαστούνια τυφλών ατόμων, αλλά φαντάζομαι ότι απλά έτσι χρησιμοποιούν την ορολογία για την κινητικότητα στην Κύπρο! Το τρίτο είναι Ίσως και το μόνο σοβαρό και στο οποίο πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση, λόγω συνεργασίας με την Αμυμώνη εδώ στην Ελλάδα, ξέρω κάποια πράγματα για την σχολή στην Κύπρο και για το πόσα πολλά κάνουν, φαίνεται και από το άρθρο. Τι ακριβώς συμβαίνει και υπάρχει όπως έχω καταλάβει, αντίθεση μεταξύ Παγκύπριας ένωσης τυφλών και σχολής τυφλών; Μήπως αυτό είναι κάτι αντίστοιχο Των ζητημάτων που προϋπήρχαν της κατάληψης του 76 στην Αθήνα; Έχει να κάνει με ενστάσεις της ένωσης σχετικά με την διαχείριση της σχολής;


Χρυσέλλα Λαγαρία

2 Ιαν 2019, 21:05, ο χρήστης «skordilis-spyros <spyri...@otenet.gr>» έγραψε:




Τυφλή είναι η κοινωνία. O «Π» στη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας»

Ο Κυριάκος, η Ραφαέλλα, ο Σάββας, η Έλλη. Άτομα με οπτική αναπηρία ανάμεσα σ' άλλα δεκάδες που φοιτούν στη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» στη Λευκωσία. Άνθρωποι όλο ζωντάνια, που ξέρουν να παλεύουν και να πετυχαίνουν όσα δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Ο Σάββας κάνει τοξοβολία. Το ακορντεόν στα χέρια του Κυριάκου φαντάζει εύκολη υπόθεση. Τα δάκτυλα της Έλλης απλώνονται περίτεχνα στα πλήκτρα του αρμονίου γεμίζοντας τον χώρο με ξεχωριστές μελωδίες.

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΜΑΣΤΑ.

Τα τυφλά άτομα, τρανή απόδειξη ότι η δύναμη της θέλησης δεν μπορεί να «νικηθεί» από καμία αναπηρία. Κι ας μην μπορεί η κοινωνία να «δει» όσα καταφέρνουν.

Ο Κυριάκος, η Ραφαέλλα, ο Σάββας, η Έλλη. Άτομα με οπτική αναπηρία ανάμεσα σ' άλλα δεκάδες που φοιτούν στη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» στη Λευκωσία. Άνθρωποι όλο ζωντάνια, που ξέρουν να παλεύουν και να πετυχαίνουν όσα δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Ο Σάββας κάνει τοξοβολία. Το ακορντεόν στα χέρια του Κυριάκου φαντάζει εύκολη υπόθεση. Τα δάκτυλα της Έλλης απλώνονται περίτεχνα στα πλήκτρα του αρμονίου γεμίζοντας τον χώρο με ξεχωριστές μελωδίες.

Σαν χάρτινος πύργος καταρρίπτεται ο μύθος ότι τα άτομα με οπτική αναπηρία δεν μπορούν να κάνουν πράγματα στη ζωή. Μπορούν να μυρίσουν ένα λουλούδι και να αντιληφθούν την ομορφιά του. Μπορούν να περιποιηθούν τον λαχανόκηπο και να γευτούν τους «κόπους» τους. Τα χέρια τους μπορούν να φτιάξουν χειροποίητες δημιουργίες χωρίς κανένα ψεγάδι. Γεύονται τη ζωή μέσα από τους ήχους της μουσικής, μέσα από την αγάπη που δίνουν και παίρνουν, μέσα από όσα καταφέρνουν... Η δύναμη της ψυχής τους είναι τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει σε καμία αναπηρία να σταθεί εμπόδιο μπροστά στα θέλω τους. Τα τυφλά άτομα έχουν τη θέληση να μάθουν, να εξελιχθούν, να ενταχθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Και η Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία έχει βρει τον τρόπο να βοηθά αυτά τα άτομα να βαδίζουν με αξιοπρέπεια στον δρόμο της ζωής τους. Ακόμη και όταν η ίδια η κοινωνία δεν μπορεί να «δει» όλα όσα μπορούν να καταφέρουν. Ακόμη και όταν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά καταγράφονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκονται καταχωνιασμένα στα συρτάρια.

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου, 2018, λίγο πριν τις εννέα το πρωί. Στη Σχολή Τυφλών το κλίμα είναι γιορτινό. Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, σε συνδυασμό με τα χαμόγελα, πλημμυρίζουν τον χώρο με νότες χαράς και ευφορίας. Δεκάδες άτομα είναι χωρισμένα σε ομάδες και παρακολουθούν τα προγράμματα που προσφέρει η σχολή. Άλλοι ασχολούνται με την καλαθοπλεκτική, άλλοι με τους υπολογιστές, με τη μουσική, τις χειροτεχνίες, το πλέξιμο. Η διευθύντρια της σχολής, Κίκα Κασίνη, μας υποδέχεται με μεγάλη χαρά. Περήφανη για το επίπεδο εκπαίδευσης και τα προγράμματα της σχολής, αρχίζει να αναφέρεται σε μια ιστορία που μετρά πολλά χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα από το 1929 οπότε η σχολή λειτούργησε. Την ξενάγησή μας στους χώρους της σχολής αναλαμβάνει ο Γιώργος Βλάμης, ο οποίος πρόθυμα μας εξηγεί το κάθε πρόγραμμα, γνωρίζοντάς μας σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.


Μαθήματα ζωής από έναν 9χρονο

Στον διάδρομο συναντάμε τον μικρό Κυριάκο. Ένα εννιάχρονο παιδί με οπτική αναπηρία. «Η αγάπη μεταμφιεσμένη σε ένα μικρό πλάσμα», σκέφτομαι. Ο τρόπος που πλέκει τα χεράκια του γύρω από τα δικά μου, οι έξυπνες ατάκες του και δύο τεράστια μάτια που σπινθηροβολούν αθωότητα, κι ας μην βλέπουν όπως τα δικά μας. «Μιλούν» τα μάτια αυτού του παιδιού. Ακτινοβολούν την αθωότητα της ψυχής του, την αγάπη. Ο Κυριάκος οδηγείται από την εκπαιδευτικό του σε μία τάξη και κάνουν πρόβα για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Απαγγέλλει υπερήφανα τους στίχους του ποιήματός του. Δεν είναι αυτά που λέει, αλλά το πώς τα λέει. Νιώθει τον κάθε στίχο, ξέρει πώς να εκφραστεί και χωρίς ιδιαίτερο κόπο τα μηνύματα αγάπης που στέλνει μέσα σε λίγες μόνο λέξεις γεμίζουν την ψυχή με όλα τα θετικά συναισθήματα. Ο Κυριάκος, ένα εννιάχρονο παιδί, δίνει τα πιο σπουδαία μαθήματα ζωής.


Όταν υπάρχει θέληση.

Σε μία άλλη αίθουσα βρίσκεται η Έλλη. Παίζει το αρμόνιο άψογα και τραγουδά. Η μουσική είναι η ζωή της. Η διέξοδός της. Ό,τι αγαπά, λέει, δεν το αφήνει. Και τη μουσική, την αγαπά η Έλλη. Δεν χρειάζεται να δει τις νότες, υπάρχουν άλλωστε βοηθήματα που της επιτρέπουν να εξασκείται και να απολαμβάνει αυτό το οποίο της δίνει ζωή.

Στον διάδρομο ακούγεται η μεθυστική μελωδία του ακορντεόν. «Είναι ο Κυριάκος», λέει ο κ. Βλάμης. Όντως, ήταν ο Κυριάκος. Ένα παιδί αξιαγάπητο. Πρόσχαρος, κοινωνικός. Έρχεται από τη Λάρνακα στη Σχολή Τυφλών και δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από όλα όσα η σχολή του προσφέρει. Ξεχωρίζει όμως το μάθημα της μουσικής. Λατρεύει τη βυζαντινή μουσική και με τη βοήθεια της γραφής μπράιγ μπορεί να μάθει να διαβάζει τις νότες και να τις μεταφέρει στα μουσικά όργανα φτιάχνοντας μελωδίες ξεχωριστές και όμορφες.

Στη διπλανή τάξη, η Ραφαέλλα περιμένει υπομονετικά τον δάσκαλό της. Είναι η ώρα για το μάθημα τηλεφωνικής. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην ψυχολογία και έχει αφοσιωθεί στο μεταπτυχιακό της. Τη δημοσιογραφία επέλεξε. Λατρεύει το γράψιμο και έχει όλα όσα απαιτεί το επάγγελμα, κυρίως όρεξη και διάθεση για να αδράξει τις ευκαιρίες και να κάνει όλα τα όνειρά της πραγματικότητα.

Διασχίζουμε τον μακρύ διάδρομο του ιστορικού κτηρίου της Σχολής Τυφλών. Ο χώρος έχει προσφάτως ανακαινιστεί. Οι αίθουσες για τη θεραπεία των παιδιών με οπτική αναπηρία (μουσική, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, κ.ά.) έχουν μεταφερθεί σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του κτηρίου όπου έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος παιχνιδότοπος. Ένα τεράστιο τρενάκι, επιτραπέζια παιχνίδια, τοίχος αναρρίχησης για τα παιδιά.


Φτιαγμένα με αγάπη

Στο επάνω όροφο της σχολής, οι αίθουσες χειροτεχνίας. Πλέξιμο, καλαθοπλεκτική, κεραμική, κολιέ από πηλό, με πολύχρωμες χάντρες, ψηφιδωτά. Φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τα χέρια ατόμων με οπτική αναπηρία. Το αποτέλεσμα άρτιο. Αψεγάδιαστο. Για να διερωτάται κανείς πώς ένα άτομο που λίγο ή καθόλου βλέπει μπορεί να δημιουργήσει ζηλευτές δημιουργίες: Ένα κομμάτι ύφασμα που μετατρέπεται σε ένα γιορτινό δέντρο, το ξύλο που κόβεται και γίνεται αστέρι, την ίδια ώρα που δύο χέρια το βάφουν με λαμπερά, γιορτινά χρώματα. Αρκετά τα άτομα που ασχολούνται με αυτή την τέχνη. Γυναίκες και άνδρες. Δείχνουν να απολαμβάνουν τη δημιουργική ενασχόλησή τους, ενώ το ένα άτομο βοηθά το άλλο. Γελούν, κάνουν αστεία μεταξύ τους. Η θετική τους ενέργεια διάχυτη στην αίθουσα. Το δε αποτέλεσμα των δημιουργιών τους, άψογο. Κι ας μην το βλέπουν οι ίδιοι. Κατεβαίνοντας τη σκάλα και προχωρώντας στον διάδρομο μπορεί να δει κανείς έναν υπέροχο κήπο. Με λογής- λογής φυτά. Πολύχρωμα και όμορφα, τα οποία φροντίζουν τα χέρια των μαθητών της σχολής. Έξω από την είσοδο της σχολής, ο λαχανόκηπος. Η κηπουρική, ένα μάθημα που «παντρεύει» τις αισθήσεις δημιουργώντας ξεχωριστά συναισθήματα στα άτομα με οπτική αναπηρία.


Η σχολή

Η Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» αποτελεί το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του είδους του στην Κύπρο. Η ίδρυσή της το 1929 σηματοδότησε την απαρχή της ειδικής εκπαίδευσης στην Κύπρο γενικότερα και της εκπαίδευσης των ατόμων με οπτική αναπηρία ειδικότερα. Μέχρι το 1957 η σχολή λειτουργούσε στα πλαίσια του φιλανθρωπικού μοντέλου. Με την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 αρχίζει μία νέα περίοδος ανάπτυξης και αναβάθμισης του ρόλου της σχολής, που παίρνει τη μορφή ενός πραγματικά ισότιμου δημόσιου σχολείου. Η στελέχωση της σχολής με προσοντούχο προσωπικό, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αναλυτικού προγράμματος, ο εξοπλισμός με σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα, ο ζήλος όσων υπηρέτησαν και υπηρετούν σε αυτή, την ανέβασαν στο σημερινό υψηλό επίπεδο, όπου μαθητές και ενήλικες με οπτική αναπηρία παίρνουν τα αναγκαία εφόδια για να μπορέσουν να ζήσουν με άνεση και αξιοπρέπεια στην κοινωνία, λαμβάνοντας συνάμα και ενεργητικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Η Σχολή Τυφλών αποτελεί ένα πολυδύναμο κέντρο με ένα ευρύ φάσμα παροχής υπηρεσιών, οι οποίες περιλαμβάνουν:

- Νηπιαγωγείο και προδημοτική εκπαίδευση
- Δημοτική εκπαίδευση
- Μονάδα παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες, περιλαμβανομένης και της οπτικής
- Σχολή τηλεφωνητών
- Υπηρεσία εκπαίδευσης στα ηλεκτρονικά μέσα
-Υπηρεσία μεταγραφών και ηχογραφήσεων
- Πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για τα παιδιά με οπτική αναπηρία και τις οικογένειές τους - Πρόγραμμα στήριξης μαθητών με οπτική αναπηρία που φοιτούν σε συνηθισμένα εκπαιδευτήρια - Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων και ατομικών ειδικών προγραμμάτων



- Πρόγραμμα εκπαίδευσης ατόμων με τυφλοκώφωση

Η σχολή προσφέρει μαθήματα, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γραφή και ανάγνωση ελληνικού και αγγλικού μπρέιλ, προσανατολισμό και διακίνηση, δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης, μουσική, μουσικό μπρέιλ, βυζαντινή μουσική και μπρέιλ, μαγειρική, καλαθοπλεκτική, ταπισερί, χειροτεχνία, πλέξιμο, μακραμέ, ξυλουργική, τέχνη, κεραμική - αγγειοπλαστική, οικογενειακή αγωγή, θέματα πρώτων βοηθειών, αυτοπροστασίας και ασφάλειας στο σπίτι, θεατρικό εργαστήρι, συναισθηματική υγεία, ενδυνάμωση και εξέλιξη, ιταλικά, αγγλικά, γυμναστική, τοξοβολία.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα προγράμματα στήριξης των μαθητών με οπτική αναπηρία που φοιτούν σε συνηθισμένα σχολεία, καθώς και εκπαίδευσης των ενηλίκων. Με την εφαρμογή του «Περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες» Νόμου του 1999, το πρόγραμμα στήριξης παιδιών με οπτική αναπηρία αναβαθμίστηκε. Στα πλαίσια του προγράμματος παρέχονται υπηρεσίες εκπαιδευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης του παιδιού, της οικογένειας και της εκπαιδευτικής μονάδας στην οποία φοιτά ο μαθητής. Με βάση το άρθρο 33 των κανονισμών του ίδιου νόμου, η Σχολή Τυφλών παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες και αναπτύσσονται εκείνα τα προγράμματα που βοηθούν στη χειραφέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία. Σε μία πορεία 80 και πλέον χρόνων, η σχολή κατάφερε να φτάσει σε ένα αξιοζήλευτο επίπεδο παροχής των υπηρεσιών της. Τρανή απόδειξη του έργου της σχολής δεν μπορούν να αποτελούν παρά τα ίδια τα άτομα με οπτική αναπηρία με την επαγγελματική και κοινωνική τους καταξίωση.


Στο μουσείο.

Πώς είναι να διασχίζεις οδικώς τη διαδρομή σε μια σήραγγα; Δύσκολο να το κατανοήσουν τα τυφλά άτομα. Κι όμως, μπορούν να αγγίξουν μία σήραγγα και να αντιληφθούν πώς είναι να τη διασχίζεις. Στη Σχολή Τυφλών έχει δημιουργηθεί ένα μουσείο αφής. Διαφορετικό από τα μουσεία που έχουμε επισκεφτεί. Ξεχωριστό. Ένα μουσείο που δίνει την ευκαιρία στους τυφλούς να αγγίξουν και να αισθανθούν αντικείμενα που βρίσκονται σε μουσεία (αγάλματα, για παράδειγμα) και όχι μόνον. Υπάρχει εκεί μία μικρογραφία ενός χωριού. Σπίτια, δρόμοι με στροφές και ευθείες, σήραγγα. Αγγίζοντας, μαθαίνουν.


Μάθημα τοξοβολίας

Αγαπημένο μάθημα η τοξοβολία για πολλά άτομα με οπτική αναπηρία. Στην αυλή της Σχολής Τυφλών ο Σάββας, με τη βοήθεια της γυμνάστριάς του Όλγας, ρίχνει το βέλος στον στόχο. «Θεραπεία της ψυχής και του σώματος η τοξοβολία για τα άτομα με οπτική αναπηρία», λέει η Όλγα, και αναφέρεται σε άτομο το οποίο έρχεται κάθε Πέμπτη στη σχολή ειδικά γι΄ αυτό το μάθημα. «Κάθε Πέμπτη είμαι ευτυχισμένος», είπε στην Όλγα, κι αυτή συγκινημένη περιγράφει τα οφέλη που αποκομίζουν όλα τα άτομα από το άθλημα. Ο Σάββας δεν μιλά πολύ. Είναι συγκεντρωμένος στον στόχο. Δείχνει όμως να απολαμβάνει αυτό το οποίο κάνει. Και ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις του, ρίχνει ξανά και ξανά το βέλος.


Πηγή: http://politis.com.cy/




















Κοινοποιήστε το στο Facebook  twitter



Εκτύπωση


Αποστολή με e-mail


Αποθήκευση






Προηγούμενη σελίδα    Αρχή Σελίδας



Υποκατηγορίες

Δελτία Τύπου

Ανακοινώσεις

Ο Τύπος έγραψε

Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ε.Σ.Α.με.Α.

Θέματα Αναπηρίας

Δείτε εδώ



Μενού



Αρχική  /

Ε.Ο.Τ. /

Επικαιρότητα /

Νομοθεσία /

Θέματα τυφλότητας /

Πολιτισμός  /

Αθλητισμός  /

Επικοινωνία /




Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! Το www.eoty.gr λειτουργεί μέσα απο την προσβάσιμη πλατφόρμα του
Συλλόγου Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών    Di-net 1,56
created by Thanasis Ilias
________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
Εναλλακτικό αρχείο:
http://hostvis.net/pipermail/orasi_hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθόνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
_____________
Τα ηχογραφημένα βιβλία με φυσική φωνή που ανεβαίνουν στις βιβλιοπροτάσεις προσφέρονται από τις βιβλιοθήκες που λειτουργούν οι φορείς των τυφλών
____________
________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
Εναλλακτικό αρχείο:
http://hostvis.net/pipermail/orasi_hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθόνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
_____________
Τα ηχογραφημένα βιβλία με φυσική φωνή που ανεβαίνουν στις βιβλιοπροτάσεις προσφέρονται από τις βιβλιοθήκες που λειτουργούν οι φορείς των τυφλών
____________


________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
Εναλλακτικό αρχείο:
http://hostvis.net/pipermail/orasi_hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθόνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
_____________
Τα ηχογραφημένα βιβλία με φυσική φωνή που ανεβαίνουν στις βιβλιοπροτάσεις προσφέρονται από τις βιβλιοθήκες που λειτουργούν οι φορείς των τυφλών ____________

________

Orasi mailing list
για την διαγραφή σας από αυτή την λίστα στείλτε email στην διεύθυνση
orasi-requ...@hostvis.net
και στο θέμα γράψτε unsubscribe

Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας 
στείλτε email στην διεύθυνση
Orasi@hostvis.net

διαβάστε τι συζητά αυτή η λίστα
http://hostvis.net/mailman/listinfo/orasi_hostvis.net

Για το αρχείο της λίστας
http://www.mail-archive.com/orasi@hostvis.net/
Εναλλακτικό αρχείο:
http://hostvis.net/pipermail/orasi_hostvis.net/
παλαιότερο αρχίο (έως 25/06/2011)
http://www.freelists.org/archives/orasi
__________
NVDA δωρεάν αναγνώστης οθόνης ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού
http://www.nvda-project.org/
_____________
Τα ηχογραφημένα βιβλία με φυσική φωνή που ανεβαίνουν στις βιβλιοπροτάσεις 
προσφέρονται από τις βιβλιοθήκες που λειτουργούν οι φορείς των τυφλών
____________

Απαντηση