1. blackhole espirisini yanlis yorumlamisim, simdi anladim.

2. <defunct>'lar icin ripmime'in versiyonuyla ugrastim, sizin sitede belirttiginizden yeni. Benim "custom filter" programim da <defunct>'lardan nasibini aliyordu. Sanki qsheff'in exec cagrisi dogru kapanmiyor ya da fork() ile ilgili bir problem var. Cagirilan process (qmail-queue.orig, ripmime, clamdscan, benim filter) calisiyor ama hatali sonlaniyor ya da process'lerin arasinda bir anlasmazlik var. Belki "Linux" ya da kullandigim kernele has bir hatadir.

Kotu ihtimal, bunlarin zaman zaman calismiyor olmasi, ama oyle olsa mailler de dagitilamazdi. Demek ki sorun "critical" degil.

Yakinda bos bir qmail sunucu kuracagim, onun uzerinde beraber inceleriz, simdiki sunucu bana ait degil, sadece yardim ediyorum. Belki GCC ya da KERNEL'deki bazi parametrelerle alakalidir bu hata.

3. MAILER-DAEMON ve ACCEPT ile ilgili özellikleri bilmiyordum, kodu biraz daha inceleyip biraz daha deneme yaptiktan sonra detayli bilgi veririm. Filtre programim hem FROM hem de TO adresi sunucuda olmayan e-mailleri SPAM olarak isaretlemeye yariyordu. Bilemiyorum ne kadar mantikli, ama sadece filtrelerle ve qsheff'le oynamayi denemistim.



Baris Simsek wrote:

merhaba,

1. blackhole olmayan email adreslerine cevap gondermeme seklinde degil (zira cogu smtp kullanici sorgusuna kapalidir) spam veya virus oldugunda gondericiye hicbirsey donme anlamindadir. Bunun sebebi su: Pekcok modern worm From kismini degistirerek yayiliyor. Mail serverlar bu uyduruk From lara cevap donmeye calisiyor. Ancak olmadigi icin mail geri donuyor vs.. seklinde cok buyuk trafikler olusuyor. Worm larin amaclarindan biri de bu zaten. Iste bunu engellemek icin spamli veya viruslu mailler icin hata geri donmuyor. Bunu bu tur trafiginiz yukseldiginde enable edin sadece. Normal durumlarda kullanmayin, zira siradan kullanicilar da mail gonderdiginde eger virus varsa maillerinde ve farkinda degillerse, mail karsiya ulasmayacak ve bunun asla farkinda olmayacaklar. Yani bu acil durum cozumudur.

not: Sheff daemon da enable_blackhole yalnizca viruslu emailler icin calismaktadir. Spamlar icin devre disi biraktim.

2. Bu sekilde birsey daha once bana hic bildirilmedi. Yaklasik 2 yildir calistigi yerler var. O nedenle bu durumu incelemem lazim. Ancak gorunen o ki defunct lari sheff degil ripmime vs... veriyor. Onemsiz bir sunucu ise erisim verirseniz ozelden girip bakabilirim.

3. Anladigim sizin programi qsheff calistiriyor ama bazen calismiyor???
Eger boyle ise su olabilir, ACCEPT rule ile yakalanmis bir email filtrelere ugramadan kuyrugu terkeder. Diger birsey de MAILER-DAEMON tarafindan gonderilen mesajlar filtrelere ugramaz. Ki bunlarin sayisi oldukca fazladir. Dolayisiyla bu durum normaldir. Ama bunlarin disinda siradan mailler sizin filtreye ugramiyorsa programinizi gonderin bir bakalim.

not: sheff daemon MAILER-DAEMON dan gelen emailleri loglamamaktadir. Bu nedenle daemon da sizin programla qsheff.log lari arasinda fark olmayacaktir. Tek fark sheff ACCEPT rule ile girenleri loglayacak, ama sizin program bundan asla haberdar olmayacak.

Ama simdi aklima soyle birsey geldi, guzel bir ozellik olabilir. ACCEPT rule ile yakalanani ozellikle CUSTOMER_FILTER a gonder... Evet guzel bir ozellik olabilir. FORWARD kurali olabilir bu. sheff.wblist ten tanimlanan bir FORWARD kurali ile yakalanan emailler diger filtrelere ugramadan dogruca CUSTOM_FILTER'a gelir. Dolayisiyla istediginiz domaine veya adrese ait ozel incelemele, istatistikler tutabilirsiniz. Iyi fikir ;)

selamlar...

Baris Simsek
http://www.enderunix.org/simsek/


Umut D. wrote:

Merhaba,

3 sorum var, yardim bekliyor.

SORU 1:
"enable_blackhole = 1"
yapinca olmayan bir e-mail adresine gonderilen e-maillere cevap gitmeyecek diye dusunuyorum ama oyle olmuyor, hala bol sunucu cevap veriyor.

SORU 2:
ps ax ile baktigimda [qmail-queue.orig], [clamdscan], [ripmime] surekli <defunct> veriyor. DEBUG ile baktigimda bir sey yok, e-mailler de gidiyor ve geliyor ama zaman zaman onlarca <defunct> birikiyor.

SORU 3:
Custom filter prog yazdim ve bunu qsheff.conf dosyasina ekledim. Ancak qsheff.log ile benim programimim log dosyasi arasinda farklar oldugunu tespit ettim. qsheff.log'da bir suru e-mail benim programima ugramadan SAFE olarak isaretlenip postalaniyordu.

---------

qsheff dogru conf dosyasini kullaniyor (clamav'i iptal ederek test ettim, clamdscan ortadan kayboluyor, acinca geri geliyor) Sunucu hemen hemen istendigi gibi calisiyor. Sadece bazen kuyrukta kilitlenme oluyor ve kuyruk icin verdigi slotlarin 15-20 tanesi 1-2 gun boyunca ayni PID numarasi ile duruyor (ben manuel olarak oldurene kadar) Sanirim yukaridakilerle ilgili bir sorun bu.

Bu hatalari izole edemedim, o yuzden detayli hata raporu bildiremiyorum. Sanirim yardim gerekiyor....

----------

qmail 1.03 / vpopmail 5.4.13 / clamav 0.88 / qsheff 1.0-r4

# ripmime -V
v1.4.0.5 - March 30, 2005 (C) PLDaniels http://www.pldaniels.com/ripmime

# uname -a
Linux 2.6.14 Gentoo i686 Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.26GHz GenuineIntel GNU/Linux



---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [EMAIL PROTECTED]
For additional commands, e-mail: [EMAIL PROTECTED]




---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [EMAIL PROTECTED]
For additional commands, e-mail: [EMAIL PROTECTED]



---------------------------------------------------------------------
To unsubscribe, e-mail: [EMAIL PROTECTED]
For additional commands, e-mail: [EMAIL PROTECTED]

Reply via email to