Pentru exactitatea informatiei:

Conventia de la Berna (Conventia privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale în Europa) STE 104, a fost deschisa spre semnare in 1979 si a intrat in vigoare in 1982 la nivelul Consiliului Europei. Acesta a fost ratificata de Romania la 18.05.1993, intrand in vigoare pe teritoriuil Romaniei la 01.09.1993.

 

Mariana NITELEA

Director

Information Office of the Council of Europe

6, Alexandru Donici Street, Bucharest 2, 020478 Romania

tel: 4021 211 6810, fax: 4021 211 9997

Internet: www.coe.ro

 

-----Original Message-----
From: Codruta [mailto:[EMAIL PROTECTED]
Sent:
Wednesday, January 19, 2005 12:17 AM
To: protest-ro@yahoogroups.com; [EMAIL PROTECTED]
Cc: romania_eu_list@yahoogroups.com; [EMAIL PROTECTED]
Subject: [romania_eu_list] Cotidianul - Afaceri sîngeroase cu specii protejate

 

 

Vînătoarea nu este doar o pasiune, ci şi o afacere. România este însă codaşă la acest capitol faţă de ţările UE, cîştigînd doar 5 milioane de euro anual. Mai mult, vînătorii străini vin la noi doar pentru că aici pot ucide specii protejate. Fără restricţii.

Recent, Uniunea Europeană a interzis ţărilor membre să importe trofee de urs şi lup din România. Rezoluţia emisă de Scientic Group Review (SRG) s-a bazat pe informaţii primite de la Asociaţia pentru protecţia animalelor AVES. Preşedintele organizaţiei, Laszlo Szabo-Szeley, ne-a declarat că în România nu a fost ascultat de nici o instituţie atunci cînd a tras semnale de alarmă privind scăderea populaţiei de urşi.

„Adrian Năstase este unul dintre vinovaţi“

„Guvernul PSD nu m-a băgat în seamă pentru că Adrian Năstase este unul dintre cei vinovaţi. El este vînător şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Generale a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS). Atunci am trimis informaţiile în Europa“, ne-a spus Szabo-Szeley. Interdicţia UE cu privire la trofee a intrat în vigoare pe 13 decembrie, dar reacţia autorităţilor române s-a lăsat aşteptată. Ministerele Mediului şi Agriculturii s-au arătat surprinse că hotărîrea a fost luată unilateral şi nici măcar nu au primit-o. Documentul nu va ajunge însă în România prea curînd. Actul a fost trimis doar ţărilor membre UE, mai exact la fiecare vamă. Trofeele vor putea ieşi din România fără probleme, dar nu vor intra în nici o ţară din Uniunea Europeană.

Bani grei din trofee

Cum era normal, cei mai supăraţi pe rezoluţie sînt cei care fac bani grei din vînătoare. Unul dintre liderii în domeniu este Arpad Sarkany, de la „Abies Hunting“. El are o cifră de afaceri de aproape 3.000.000 de euro anual, iar de la intrarea în vigoare a restricţiei a primit plîngeri din partea clienţilor care nu mai pot intra în Europa cu trofeele cumpărate.

Flutur, preocupat de urs

Pentru rezolvarea situaţiei de criză (care va dura pînă la mijlocul lui martie, cînd expiră termenul rezoluţiei), patronul de la „Abies Hunting“ a convocat prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) o întîlnire între ONG-uri şi asociaţiile de vînătoare. Şedinţa a fost prezidată de ministrul Gheorghe Flutur.

Cote exagerate de vînat

Şedinţa a avut un scop precis: demersuri din partea Guvernului Tăriceanu pentru ridicarea restricţiei. Preşedintele AGVPS, Nicolae Şelaru, recunoaşte că a scăzut calitatea populaţiei de urşi pentru că se practică vînătoarea „la nadă“, metodă prin care sînt ucişi masculii dominanţi. De partea cealaltă, asociaţiile de protecţia animalelor s-au plîns de lipsa de transparenţă din partea instituţiilor de stat, de exagerarea cotelor de vînat, de scăderea populaţiei de urşi şi de umflarea numărului de animale în actele oficiale. „Domnule ministru, vă rog să schimbaţi echipa PSD şi de foşti comunişti din instituţie dacă nu vreţi ca Traian Băsescu să fie scuipat în Franţa, cum s-a întîmplat cu Adrian Năstase. Ei nu vor spune adevărul niciodată“, a avertizat preşedintele AVES. În replică, oamenii de afaceri din vînătoare au spus că rezoluţia a fost luată la propunerea Ungariei şi Sloveniei, „ţări care au cei mai mulţi urşi la grădina zoologică“. Ministrul Flutur le-a promis participanţilor că va organiza o comisie mixtă (funcţionari publici şi societatea civilă) pentru renumărarea urşilor, dar şi pentru finanţarea unui studiu privind impactul vînătorii asupra speciilor protejate.

Vînatul de crescătorie este mai rentabil

Spania cîştigă 500 de milioane de euro anual. Germania - 380 de milioane. Ungaria - 100 de milioane.

Toţi aceşti bani provin din vînătoare. Nici una dintre ţările care cîştigă de zeci de ori mai mult decît România nu are calitatea şi numărul mare de exemplare al vînatului nostru. Justificarea lipsei de profit a afacerii autohtone este simplă. În ţările UE nu sînt ucise speciile protejate, iar la noi asta se caută cel mai mult. Există Convenţia de la Berna (1979) privind conservarea vieţii sălbatice, iar Parlamentul României a adoptat Legea 462/2001 pentru protejarea habitatelor naturale, a faunei şi florei. În documentele menţionate se precizează şi restricţiile de vînat. Respectarea legislaţiei în domeniu este mai greu de făcut. „Vînarea urşilor şi lupilor are caracter de excepţie“, ne-a declarat preşedintele AGVPS, Nicolae Şelaru. Tocmai de aceea, vînătorii străini vin pe fondurile noastre de vînătoare pentru a pune mîna pe un trofeu interzis de capturat în UE. Succesul financiar al altor ţări este criticat în mediile de vînătoare. Nu sînt ucise specii protejate, dar sînt vînate foarte multe animale, cum ar fi iepurii, mistreţii şi prepeliţele. „Animalele sînt crescute în ţarcuri, apoi sînt împuşcate acolo sau duse în pădure pentru cei care au o asemenea pasiune. Din punctul meu de vedere, nu este etic. Este asemănător cu vînătoarea la nadă în România, numai că animalele de acolo sînt aproape domesticite. Pe scurt, afacerea poate fi comparată cu un abator bine pus la punct“, ne-a mai spus Şelaru, dezamăgit de practica unor ţări în ceea ce priveşte vînătoarea. Pînă la rezolvarea problemelor de etică a ţărilor UE, România va trebui să demonstreze că nu vînează excesiv speciile protejate. În caz contrar, restricţia UE va rămîne valabilă şi după 15 martie, zi cînd se va întruni grupul ştiinţific care a avut mai multă încredere într-un ONG decît în instituţiile române.

 

Tiberiu LOVIN

 

-- 
"Let me know, at least, that she'll try
Then she'll be a true love of mine"

 



EuroAtlantic Club: http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/

***
Birou de traduceri autorizate. Oana Gheorghiu - tel/fax: 252.8681 / [EMAIL PROTECTED]





EuroAtlantic Club: http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/

***
Birou de traduceri autorizate. Oana Gheorghiu - tel/fax: 252.8681 / [EMAIL PROTECTED]



Yahoo! Groups Sponsor
ADVERTISEMENT


Yahoo! Groups Links

Raspunde prin e-mail lui