În implemantarea Programului Phare 2000 Dezvoltarea Resurselor Umane, Ministerul Integrării a elaborat o metodologie de plată care nu a făcut parte nici din Ghidul Solicitantului și nici din Contractul de finanțare. Respectiva metodologie a fost adusă la cunoștința beneficiarilor de finanțare cu foarte mare întârziere, generând foarte multe probleme la vremea respectivă.

            Acest lucru poate fi probat prin numărul de acte adiționale solicitat și aprobat de M.I.E. în cadrul acestui program, acte adiționale generate de prevederile excedente impuse de Autoritatea Contractantă.

            În mod deosebit subliniem două prevederi care exced raportările contractuale dar care au fost impuse beneficiarilor prin aceste ,,clarifcări”:

1. obligația beneficiarului de a plăti echipa de proiect doar în baza unor raporturi de muncă reglementate de Codul Muncii (ca urmare a unei interpretări eronate a articolului 14 din Condiții Generale)

2. interdicția partenerului de a primi bani din fondurile publice alocate proiectului.

            O a doua dovadă clară a incompetenței structurilor M.I.E. de a gestiona aceste fonduri este numărul mare de rezilieri produse din vina Autorității Contractante sau a Autorităților de Implementare (A.D.R.), cauze mascate sub fraze generice tip ,,nerespectarea de către beneficiari a procedurilor de achiziție sau a procedurilor de plată", uitând să se precizeze faptul că rolul M.I.E. și a A.D.R.-urilor este și de consultare a beneficiarilor, nu aceea de execuție publică a acestora în cazul unor erori minime de implementare.

            Subliniem încă o dată că problemele pe care le întâmpină un beneficiar sunt generate de interpretare abuzivă a contractului de finanțare.

            În acest sens, vă aducem la cunoștință faptul că Direcția Plăți Programe din cadrul M.I.E., după modificarea Codului Muncii în 2003, a emis o serie de ,,clarificări” prin care impunea beneficiarilor încheierea de contracte de muncă pentru plata echipei de proiect.

            În urma intervenției președinților de Consilii Județene de la acea dată, dar și a altor beneficiari, Direcția Plăți Programe a acceptat în anumite proiecte ca plata echipei de proiect să se facă pe baza Codului Civil.

            O dată cu lansarea Programului Phare 2002 D.R.U., M.I.E. dă dovadă de aceeași indolență și incompetență prin faptul că nu se preocupă ca în Ghidul Solicitantului să se introducă clarificări de ordin a elimina pe viitor discuțiile de acest gen.

            O dovadă în plus a incompetenței acestor structuri din cadrul M.I.E. este și faptul că la data de 1 decembrie 2004, în momentul în care intrau în vigoare contractele de finanțare, metodologia de plată nu era adusă la cunoștința beneficiarilor.

            În lumina celor de mai sus considerăm că:

1. persoanele din cadrul M.I.E. care au elaborat ,,Metodologia de Plat㔠se fac vnovate de neglijență în serviciu pentru că nu au elaborat respectiva metodologie până la data intrării în vigoare a contractelor de finanțare, încălcându-se unul dintre cele ami clare principii de drept.

2. persoanele din cadrul M.I.E. care au elaborat ,,Metodologia de Plat㔠se fac vinovate de abuz în serviciu având în vedere interpretările făcute contractului – (exemplu: - plata partenerului prin decontare, - obligația   beneficiarului și partenerului de a încheia doar contracte de muncă, etc.).

3. persoanele din cadrul M.I.E. și A.D.R. care au aplicat această metodologie se fac vinovate de abuz în serviciu, ele având obligația de a respecta prevederile contractuale și nu clarificările emise de terți.

            În cazul în care Metodologia de Plată pentru Phare 2000 D.R.U. este normă obligatorie pentru beneficiari, personalul din cadrul M.I.E. și A.D.R. care au avizat spre plată sumele raportate de către anumiți beneficiari la capitolele 1.1.Salarii pe bază de contracte civile se face vinovat de deturnare de fonduri. Din respect pentru dreptate și adevăr, vom solicita organelor cu competențe în domeniu, inclusiv Parchetului Național Anticorupție, demararea unei anchete în vederea depistării celor care își permit să aprobe ca eligibile sumele cheltuite în mod fraudulos.

            Cât despre modul de lucru practicat de M.I.E. privind gestiunea fondurilor comunitare, ne revine obligația de a sesiza Comisia Delegației Europene cu solicitarea fermă ca pe viitor aceste fonduri să fie administrate prin structuri de tip F.D.S.C., C.R.C.R., O.P.C.P., structuri care dau dovadă de profesionalism in administrarea fondurilor comunitare.

 

 

 

Marian GHIONU



[EMAIL PROTECTED]

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail.yahoo.com

*** sustineti [romania_eu_list] prin 1% din impozitul pe 2005 -
detalii la http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/unulasuta.php ***









Yahoo! Groups Links

Reply via email to