Exploatarile miniere lasa prapad in urma lor

Inchiderea exploatarilor miniere reprezinta o adevarata provocare pentru autoritati, din cauza riscurilor foarte mari existente din punctul de vedere al protectiei mediului. Este nevoie de fonduri foarte mari si de o supraveghere continua, realizata de specialisti, pentru a evita un adevarat dezastru ecologic. Monitorizarea iazurilor de decantare va dura cel putin 15 ani, timp in care oamenii trebuie sa se roage sa nu ploua torential.

"Un semnal de alarma si, totodata, un potential factor de risc pentru cetateni si pentru mediu, il reprezinta iazurile de decantare apartinatoare fostelor uzine de preparare a minereurilor. Acestea sint localizate pe cursurile unor vai. In momentul de fata, daca aceste iazuri de decantare nu vor fi supravegheate si nu se vor executa lucrari de intretinere a digurilor si de suprainaltare a acestora, daca nu vor fi efectuate activitati de monitorizare a nivelului apei in iazuri, ne vom confrunta cu probleme care pot fi foarte grave. Nici nu vreau sa ma gindesc la varianta ruperii vreunui digi, a declarat subprefectul de Alba, Clement Negrut. El a oferit ca exemplu iazul de la Valea Mica, de linga Zlatna, unde ar fi suficient ca sonda inversa sa nu functioneze, pentru ca precipitatiile abundente sau topirea zapezii sa provoace revarsarea sterilului din iaz, ducind la pagube materiale si poate chiar umane. In plus, ar fi vorba despre o poluare masiva, deoarece aceste iazuri de decantare contin suspensii minerale nocive, de la reactivi pina la cianuri.

Ploile torentiale, un pericol permanent

Fostul director al Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, Dimitrie Clepan, a declarat ca cea mai recenta poluare legata direct de aceste iazuri s-a produs in vara anului trecut, la Valea Sesei. Din cauza unei ploi torentiale s-a evacuat apa din iaz, fapt care a dus la depasirea limitelor maxime admise la diferite suspensii. El a precizat ca ploile torentiale reprezinta si acum un pericol, deoarece sistemele actuale de gestionare si monitorizare a iazurilor de decantare nu permit eliminarea acestui pericol.
Pentru a reduce la minim riscurile legate de aceste iazuri, ar trebui sa existe statii de neutralizare la fiecare dintre ele. In prezent exista insa doar o astfel de statie in aval, la iazul apartinind de Exploatarea Miniera Baia de Aries, si una in amonte, la iazul de la Valea Sesii. In judetul Alba, exista patru iazuri de decantare functionale in prezent si alte trei inchise, aflate in supraveghere.
Principala problema legata de statiile de neutralizare o reprezinta fondurile foarte mari necesare pentru realizarea si, mai ales, pentru a se asigura functionarea lor. Din acest punct de vedere, singura sansa ar fi atragerea de finantari externe.

Solutii doar pe hirtie

"Avem nevoie de milioane de euro pentru protejarea si refacerea mediului in aceste zone, mai ales ca dorim o puternica dezvoltare a turismului in Apuseni. Va trebui sa ne gindim la o strategie pentru accesarea de fonduri europene, pe componenta de mediu. Exista solutii tehnice pentru a evita un dezastru, dar este nevoie de o sustinere financiara pe masura. Eu, personal, voi fi tot timpul atent la ce se intimpla in aceste zone de pericol iminenti, a spus subprefectul Clement Negrut.

Exploatarile trec, iazurile ramin

In judetul Alba au existat patru exploatari miniere. Doua dintre ele, cele de la Zlatna si Baia de Aries, si-au incetat deja activitatea, in timp ce exploatarile de la Rosia Montana si Abrud vor fi inchise, cel mai probabil, pina in 2007.  Cit timp exploatarile miniere mai exista ca societati comerciale, acestea mai au citiva angajati care se ocupa de activitatile de monitorizare si supraveghere. In momentul in care exploatarile vor fi desfiintate total, monitorizarea si supravegherea iazurilor de decantare va trece in sarcina unui departament specializat, in varianta optimista, sau a administratiilor locale, in varianta pesimista. Primariile din zona Muntilor Apuseni sint insa atit de sarace, incit au existat situatii in care nu au avut bani nici sa achite iluminatul public. In aceste conditii este clar ca adminsitratiile locale nu vor fi capabile sa suporte costurile aferente acestor activitati, decit daca vor fi alocati bani de la buget special pentru aceasta.

Mihaela MORARU

 
_________________________________
www.nuclearinfo.ro
 
ARIN
Al. Cinematografului 2, bl. H3, sc. 2, ap. 27
810271 Braila, tel. 0740.026091


*** sustineti [romania_eu_list] prin 1% din impozitul pe 2005 -
detalii la http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/unulasuta.php ***









Yahoo! Groups Links

Raspunde prin e-mail lui