Ce inseamna "inapta politic" cind va referiti la "diaspora"?
Cind vorbesc de diaspora nu ma refer la lucrul la negru in strainatate si nici munca temporara.
Eu am vazut pe pielea mea ca este foarte apta. Spun asta dupa ce la alegerile trecute la primul tur s-a stat 3-4 ore la coada sau poate chiar mai mult in cele citeva centre de vot din Canada, in citeva orase mari (Toronto, Montreal, Ottawa) raminind multe provincii intregi fara posibilitatea de a vota (BC, Alberta, etc.) A fost o lovitura sub centura de a opri diaspora de la vot acceptindu-se doar ambasada sau consulatele romanesti pt. vot si neacceptindu-se biserici, centre culturale, etc. In acest fel PSD-ul a taiat o gramada de voturi impotriva lor printr-o miscare simpla. Au fost multe actiuni de protest impotriva acestei miscari insa nimic nu s-a intimplat. Insa nu acuzati diaspora de "inapta  politic" pentru ca cei de aici ne-am facut treaba de cetateni romani: unde s-a putut s-a mers la vot impotriva piedicilor. La fel s-a intimplat si in State. Iar pentru omul de rind sa inteleaga ca US sau Canada nu-i Romania, ca suprafata. Intre Toronto / Ottawa si Vancouver unde nu s-a putut vota sint 3 fuse orare diferenta.
 
Veti avea o dezamagire poate sa aflati ca-i fals cind spuneti "majoritatea  celor veniti dupa 89 refuza orice interes in actiunile pentruo cauza romaneasca".
Problema e alta. Pina acum nu s-au gasit mijloacele de ai implica pe romani pentru ca multa lume pur si simplu nu s-au adaptat ritmului de viata local si la cerintele diasporei. Peste tot in majoritatea cazurilor oamenii sint ocupati, iar felul de a ajuta cauzele romanesti rar tin cont de posibilitatile oamenilor, fiind de multe ori nerealiste. Degeaba ii ceri unui om sa participe la intilniri in timpul saptaminii cind multi lucreaza. Sau in weekend cind abia are citeva ore libere cu familia. Insa daca vii cu propuneri concrete, planificate si care au o finalitate de interes, care tin cont de timpul liber si interesul oamenilor poti gasi suport, mai ales ca exista Internetul pentru schimburi de informatii la care majoritatea au acces. Bunavointa este la foarte multi insa sint mai multe oprelisti: timp liber limitat, putere financiara limitata (la multi), needucata lumea cu sprijinit cauze comune sau voluntariat, etc. Si mai este o situatia pentru care lumea nu participa la cauze romanesti: incercarea unora de a profita material sau politic din aceste miscari. Exista multe asociatii romanesti care au doar conducere si nu au membri (sa poate participa la conferinte in RO ca seful asociatiei X), exista unele care au fost interesate doar de cotizatii nu de proiecte comunitare, asociatii care sprijina diverse cauze prin liderii lor in ciuda opozitiei membrilor (vezi vizita lui Iliescu in Montreal sprjinita de unii lideri de asociatii, nu si de membri asociatiei), si alte situatii. Oamenii au fost trasi pe sfoara odata si miroasa de departe aceste situatii. Exista apoi lipsa de interes a multor oameni cunoscuti, sau lipsa unor donatori puternici care sa doreasca pur si simplu organizarea diasporei (fara interese materiale imediate), asociatii ale diasporei nedemocratice si inchise (nu se voteaza, nu se discuta, etc.), oameni care nu-s invatati sa lucreze in conditii de concurenta sau pe mai multe planuri (sprijini asociatia bisericii la care mergi nu si alta asociatie romaneasca, si pt. ca asa le spune preotul, interesat de biserica lui), etc. Alta chestie: in Canada lipsesc asociatii de caritate romanesti la care banii sa poata fi directionati catre ajutor in RO si de la care oamenii sa primeasca hirtii pt. deduceri de taxe (asa cum se intimpla pt. donatii pt. tsunami din Asia, crucea rosie, copii din Africa, etc.). Nu-i mare lucru aceasta hirtie, insa pentru multi este un factor psihologic important. Desigur exista si lipsa de interes pt. cauze comune din partea multora, insa nu va asteptati ca altii (canadieni, americani, europeni) sa fie pina la ultimul membri ai unor asociatii sau dispusi sa sprijine cauze comune.
Lucrez direct cu aceste situatii si le-am intilnit foarte des. In final se spune foarte simplu "romanii nu se pot organiza" sau "romanii nu se implica". Da, asa-i pt. actiuni imediate, insa este asa din niste cauze care se pot remedia. In final sint convins ca si romanii o sa fie exact ca altii si o sa se constituie in asociatii profesionale / culturale / politice / etnice puternice cu un cuvint de spus in diverse probleme, inclusiv lobby, care sa poata sprijini autoritatile romane sau din tara in care activeaza, si nu invers (sa fim noi sprijiniti).
 
www.FreeEx.info = Libertate de exprimare & informare
----- Original Message -----

 

Stimate domnule Mircea Halaciuga,Esq

Re :

" ... . diaspora ne avind greutatea necesara pentru a influenta opinii publice din strainatate este necesar "ajutorul" declarat al administratiilor Romane. "

Aveti dreptate. Ce numiti dumneavoastra "diaspora"  este inapta politic.

EXILUL insa  din 1950 pana in prezent joaca un rol clar si bine determinat  pe care pana si  domnia voastra stiti  sal evitati din jena banuiesc.

Romania NATO Alliance din Chicago  si va rog sa cautati la Ministerul de Externe  datele necesare  a  marcat fara ajutor din partea  Guvernului si  Lobby-ul inclusiv calatorii multiple de reprezentare la W.D.C. a fost facut pe buzunarul membrilor grupului.

Dar NU confundati interesul Exilului cu interesul "migratiei la munca"  in aceste actiuni de lobby.

Veti avea o mare  dezamagire constatand ca  majoritatea  celor veniti dupa 89 refuza orice interes in actiunile pentruo cauza romaneasca .

Si nu ocoliti sa acceptati diferenta de  motiv de plecare din Romania dintre  un tanar care in  1970-1988 a fortat frontierele  sau  a folosit mijloace ilegale de a parasi tara  pe motive politice  cu cei ce au venit peste Rio-Grande  ne documentati la munca fie si ilegala pentru o viata mai buna.

Vasile Bouleanu   .

..............................................................................................................

 

.Nu este vorba de aprobare ci de ajutor, in sensul in care, diaspora ne avind greutatea necesara pentru a influenta opinii publice din strainatate este necesar "ajutorul" declarat al administratiilor Romane. Fac referire la faptul ca cei din diaspora nu au credibilitate fara "garantia" guvernului, pentru ca birocratii sunt la fel peste tot si de ei ai nevoie pentru orice stampila necesara desfasurarii de activitati, oricare ar fi ele.

 
2. Din experienta proprie, va pot spune ca, pentru a te implica in viata social economica in Romania, este necesara o  retea de oameni "bine conectati"....care sa asigure linia de "cointeresare" a autoritatilor tutelare domeniului de activitate (in cele mai multe cazuri, ministerul de interne). Va indrept catre legislatia noua aferenta deschiderii de fundatii si asociatii.
 
3. Nu este vina oamenilor ca au fost invatati sa depinda de stat si ca de aceea credibilitate este de partea acestuia, de fapt nu exista culpa....a fost doar o constatare si nu o acuzatie! 
 
Mircea Halaciuga,Esq.
European Commission Expert, Member, International Bar Association.
Justice; Foreign Affairs; Security and Defense; General Management.
040-724-581078

http://hometown.aol.com/arbitraj/myhomepage/business.html
http://hometown.aol.com/arbitraj/page1.html
http://hometown.aol.com/arbitraj/page3.html





To file a complaint please use also http://www.eejnet.org and complete the forms listed on the first page; search word:
arbitraj

*For fast and confidential resolution of conflicts, get your answers at
[EMAIL PROTECTED]
*For your financial needs, please contact us at:
[EMAIL PROTECTED]
*For research and development - humanities and social sciences, contact:
[EMAIL PROTECTED]



*** FAIR USE NOTICE. This message contains copyrighted material whose use has not been specifically authorized by the copyright owner.



*** sustineti [romania_eu_list] prin 1% din impozitul pe 2005 -
detalii la http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/unulasuta.php ***









Yahoo! Groups Links

Raspunde prin e-mail lui