Daca stau (stramb) si judec (drept), nu am cum sa neglijez rezultatele elevilor romani la olimpiadele internationale.

Problema eu as pune-o insa sub forma urmatoarei ecuatii: elevi (dotare nativa) plus sistem (strategie sustenabila) egal succes.

Iata cateva puncte de interes in acest sens:

1. Ce infrastructura (sub forma de centre de excelenta eventual, dar mai ales de documentatie si de resurse umane) pune sistemul educational romanesc la dispozitia potentialilor olimpici;

(De fapt, in prezent nu exista ceva coerent la nivel de sistem, si acest lucru nu ar trebui sa ne surprinda, intrucat nu doar supradotatii, ci si ceilalti elevi cu nevoi educationale speciale sunt tratati in mod similar. Exista, intr-adevar, unii profesori tineri care doresc sa se remarce, si fac acea munca voluntara, care le poate aduce rezultate. Dar acesti profesori tineri nu pot negocia un loc selectionabil din lot. Lucrul pe care-l fac tot profesorii mai rutinati, care de regula pregatesc - si la clasa- dupa acelasi model de zeci de ani, care in multe cazuri s-a rupt complet de cerintele imediate sau cele prognozate pentru anii urmatori.

In ceea ce priveste documentatia, bineinteles ca, in afara situatiei in care discutam despre discipline care la nivel de liceu este aceeasi de zeci de ani - deci nu necesita prea multa documentare inaccesibila in Romania - ea este facuta tot cu resurse individuale, motivul fiind pur si simplu lipsa accesului la carti si articole contemporane - hei, vorbim despre bibliotecile romanesti, de unde a disparut, taiata cu lama, pana si poezia de debut a lui Eminescu !

Centrele de excelenta ? Cred ca ar fi bine sa discutam si despre centrele de consiliere si terapie pentru alte categorii de clienti. Aici lucrurile merg inspre regularizare, insa nu prin meritul scolii, care trateaza inca elevii in bloc, fara a-i diferentia, si uneori ajunge, din aceasta cauza, in situatii clare de malpraxis, musamalizate de regula, fara remuscari.
In aceeasi ordine de idei, un elev supradotat, daca are nenorocul sa ajunga pe mana cui nu trebuie, nu va ajunge deloc olimpic. Ba dimpotriva.)

2. Inainte de asta, in ce mod anume se face selectia acestora.

(Chiar ca ar fi interesanta o statistica a olimpicilor romani in functie de mediile sociale carora le apartin. Am o vaga impresie ca vor fi foarte putini din mediul rural, la fel, vor fi foarte putini - daca va fi vreunul - de origine rroma, iar multi dintre ei apartin mai degraba unei categorii de mijloc - superioara, fapt care are o legatura insemnata cu accesul facil la internet, la bibliografia disponibila pe Amazon.com sau in alte locuri, plus banii necesari pentru a putea plati un preparator competent.)

(Ar mai fi problema urmatoare: exista, totusi, mai multi potentiali premianti la olimpiadele internationale. Nu avem datele care sa ne spuna in ce mod s-a facut selectia, ceea ce poate sa ne duca la ideea ca aceasta selectie s-ar face, mai mult sau mai putin, pe vechiul sistem al promovarii la Nationala de fotbal, sistem patentat de Iordanescu: dai un ban, iesi in fata, si ca urmare vin ofertele din afara.)

3. Ce loc in societatea romanesca le este destinat olimpicilor ?

(imi pot inchipui, evident prin absurd, un roman cu doctorat in fizica in State - sa zicem ceva in superstringuri sau fizica solidului - (doctoratul american NU este RECUNOSCUT in Romania), care nu are pilele necesare ca sa obtina un post ca preparator universitar, asa ca merge la concursul din preuniversitar, unde nu abordeaza un subiect teoretic asa cum se abordeaza el in programa universitara romaneasca, apoi la subiectul metodic - jumatate din nota - face un proiect de lectie bazat pe modele pedagogice democratice, care nu "prind in Romania", asa ca ia o nota clar sub 5. Si pentru ce, pentru un salar de 300 lei noi pe luna? Ce va face acest absolvent, daca nu calea intoarsa, daca va putea ?)

--
In absenta acestor elemente, publicitatea legata de rezultatele olimpicilor (rezultate meritorii, de altfel), facuta de statul roman, se reduce la un profit maxim rezultat dintr-o investitie minima, ceea ce, in fond, este doar o simpla smecherie damboviteana, ca atatea altele.

Insa nu e totul pierdut. Ba, mai mult, la nivelul institutional totul fiind la nivel incipient, schimbarea aproape nu are cum sa fie altfel decat mai bine...

Al dvs,

Florin D. Lung



*** sustineti [romania_eu_list] prin 1% din impozitul pe 2005 -
detalii la http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/unulasuta.php ***









YAHOO! GROUPS LINKS




Raspunde prin e-mail lui