In data de 4 August 2005, in sala de conferinte a Hotelului IBIS din Constanta, Organizatia Neguvernamentala Ecologista Mare Nostrum a lansat proiectul Conservarea delfinilor din zona costiera romaneasca prin implicarea comunitatii pescarilor si constientizarea turistilor”.

Preocupata de pericolele care ameninta delfinii din Marea Neagra, Organizatia Neguvernamentala Ecologista Mare Nostrum va derula un nou proiect ce are ca scop asigurarea conditiilor adecvate de dezvoltare a populatiilor de delfini in zona costiera romaneasca prin diminuarea impactului negativ al activitatilor economice costiere asupra delfinului, in special a pescuitului cu plase – cauza capturilor accidentale. Proiectul se va desfasura in perioada august 2005 – august 2006 cu sprijinul financiar al Global Environmental Facility - Small Grants Programme (GEF-SGP).

Proiectul isi propune:

-         sprijinirea comunitatilor de pescari in actiunile de conservare a delfinilor din zona costiera romaneasca;

-         actualizarea informatiilor cu privire la delfinii esuati pe plaje si cauzele acestor accidente, precum si informatii privind migratia delfinilor;

-         informarea si constientizarea turistilor si localnicilor din zona costiera romanesca cu privire la importanta delfinului pentru Marea Neagra.

Programul este structurat pe doua componente: una stiintifica si una de constientizare publica.

Componenta stiintifica a proiectului continua directia Mare Nostrum de monitorizare a esuarilor delfinilor pe tarmul romanesc si vine cu o nota de noutate data de amplasarea pe plasele stationare de pescuit a unor dispozitive acustice de indepartare a delfinilor, limitand astfel capturile accidentale, precum si de realizarea de expeditii pe mare pentru observarea delfinilor in mediul natural.

Activitatile prevazute se refera la instruirea pescarilor cu privire la utilizarea metodelor moderne de evitare a capturilor accidentale a delfinilor in plasele de pescuit, montarea dispozitivelor acustice de indepartare a delfinilor de plasele pescaresti (de tip "pinger" – Acoustic Detterent Devices), stabilirea unei retele de monitorizare a delfinilor esuati “Voluntari pentru salvarea delfinilor”, prelevarea de probe de tesut de la delfinii esuati pentru a fi analizate in laborator, urmarindu-se determinarea nivelul de substante toxice aflate in organism etc.

Partea de constientizare publica va aduce in atentia comunitatii costiere si a turistilor problematica delfinilor din Marea Neagra, ca si pas important in identificarea solutiilor si implicarea publicului in actiuni de conservare a cetaceelor.

Activitatile de constientizare cuprind Campania „Saptamana Delfinului”, publicarea povestii delfinului Mark – bilingv – Jurnalul lui Mark realizat de National Geographic Society, traducerea si adaptarea filmului Intalnire cu delfinul realizat de National Geographic Society, identificarea si marcarea cu semnul Prietenii delfinilor a retelei de distributie si comercializare a pestelui procurat de la punctele pescaresti ce folosesc metode moderne de indepartare a delfinilor de plasele de pescuit si a agentilor economici care doneaza fonduri in sprijinul proiectelor de conservare a delfinilor, realizarea de obiecte personalizate Delfinul meu  etc.

Avem convingerea ca scopul de conservare a delfinilor nu este impartasit doar de ecologistii de la Mare Nostrum, ci si de societatile comerciale ale caror clienti sunt turistii care vor sa se bucure de frumusetile litoralului romanesc si implicit ale Marii Negre, institutiile din zona costiera, de elevi, studenti, de noi toti cei ce locuim in aceasta zona. De aceea dorim ca impreuna sa reusim sa acordam o sansa delfinilor din Marea Neagra!


Echipa Mare Nostrum


*** sustineti [romania_eu_list] prin 1% din impozitul pe 2005 -
detalii la http://www.europe.org.ro/euroatlantic_club/unulasuta.php ***









YAHOO! GROUPS LINKS




Raspunde prin e-mail lui