Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii hotaraste ca discursul unui politician roman este discriminatoriu

 

Budapesta, 14 februarie 2006,

 

Printr-o decizie datata 17 ianuarie 2006 si comunicata Centrului European pentru Drepturile Romilor (ERRC) aceasta saptamana, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a hotarat ca un discurs al liderului partidului de extrema dreapta ‘Romania Mare’ a incalcat legislatia anti-discriminare in vigoare din Romania.

 

Hotararea a venit ca reactie la o scrisoare deschisa trimisa de ERRC Primului Ministru al Romaniei Calin Popescu Tariceanu precum si altor demnitari pe data de 26 august 2005. Cabinetul Primului Ministru Scrisoarea a retrimis scrisoarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, organismul administrativ insarcinat cu implementarea legislatiei anti-discriminare in Romania, care a hotarat sa efectueze o investigatie proprie in legatura cu sustinerile incluse in respective scrisoare.

 

Scrisoarea trimisa de ERRC s-a referit la recrudescenta discursului prin care se instiga la ura impotriva comunitatii rome intr-un anumit segment al presei din Romania, precum si  din partea unor oameni politici, ca urmare a publicarii de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului a celor doua hotarari in dosarul Moldovan si altii impotriva Romaniei in iulie 2005.

 

Acel caz a avut ca obiect pogromul din 1993 din Hadareni, in care au fost ucisi trei sateni romi si au fost distruse optsprezece case ale romilor. Curtea din Strasbourg a hotarat ca Romania a incalcat mai multe articole ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului in legatura cu aceste incidente.

 

ERRC s-a referit in special la un discurs rostit de Corneliu Vadim Tudor, liderul partidului de extrema dreapta ‘Romania Mare’ , al treilea partid ca marime din Romania, la un post de radio public si publicat in publicatia oficiala si pe site-ul internet al partidului. In acel discurs, D-l Vadim Tudor a sustinut ca in timpul pogromului din 1993 satenii romani “si-au aparat onoarea” impotriva “tiganilor hoti si violatori” care au vrut “sa-i macelareasca”. Domul Vadim Tudor a acuzat autoritatile statului ca nu i-au aparat  pe “locuitorii pasnici” impotriva “furiei sangeroase a unor brute”. De asemenea, Domnul Vadim Tudor i-a chemat pe toti romanii sa-i apere pe fratii lor “din inima ranita a Transilvaniei” impotriva “atacurilor si raidurilor tiganesti”. ERRC a solicitat Primului Ministru sa initieze tragerea la raspundere a Domnului Vadim Tudor pentru incitare la ura de rasa, potrivit legislatiei in vigoare.

 

Intr-o hotarare foarte detaliata in care s-au facut referiri extinse la standardele internationale in materie, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a hotarat ca discursul Domnului Vadim se incadreaza in definitia ‘discriminarii’ in sensul legislatiei romanesti in vigoare. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Consiliul a notat ca “dreptul la exprimare nu este un drept absolut si ca exercitarea lui trebuie realizata in anumite conditii, de altfel stabilite in considerarea si pentru protejarea demnitatii persoanei”. In concluzie, discursul Domnului Vadim Tudor s-a constituit “intr-un comportament prin care se aduce atingere  demnitatii ori crearea unei atmosfere umilitoare indreptata impotriva unui grup de persoane sau comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita etnie, in speta cea a romilor.”. Consiliul nu a aplicat insa nici o sanctiune Domnului Vadim Tudor, acesta fiind protejat de imunitatea sa parlamentara.

 

Recunoscand importanta hotararii CNCD, ERRC ar dori sa atraga atentia asupra faptului ca autoritatile din Romania nu au reusit inca sa implementeze pe deplin hotararile din cazul Moldovan. Strategia de dezvoltare comunitara initiata de Guvern ca urmare a obligatiilor ce ii reveneau conform intelegerii pe cale amiabila a fost se pare abandonata. Mai mult decat atat, dosarele privind despagubirile datorate victimelor pogromului sunt inca pendinte in instantele din tara, aceasta problema ramanand nerezolvata treisprezece ani dupa ce incidentele au avut loc. In sfarsit, o buna parte a indivizilor responsabili pentru incidentele din 1993, cat si acei membri ai aparatului judiciar care au obstructionat justitia in acest caz timp de zece ani raman nepedepsiti in ciuda hotararilor Curtii din Strasburg.

 

Pentru mai multe informatii, va rugam si il contactati pe Constantin Cojocariu, avocat la ERRC ([EMAIL PROTECTED], sau +36-4132220)

 

 

 

Constantin Cojocariu
Staff Attorney
European Roma Rights Centre
P.O.Box 906/93
1386 Budapest 62
HUNGARY
Tel. +36 1 413 2200
Fax +36 1 413 2201
[EMAIL PROTECTED]

 



*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***









SPONSORED LINKS
American politics Dvd region free Region free dvd player


YAHOO! GROUPS LINKS




Raspunde prin e-mail lui