COMUNICAT DE PRESĂ

 
 

 

 

APC România  a lansat

Centrul de Resurse pentru Organizaţiile de Consumatori

                                                                                               

Începând cu data de 16 noiembrie 2005, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România implementează proiectul „Centrul de Resurse pentru Organizaţiile de Consumatori” – C.R.O.C. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul PHARE 2003 - Consolidarea Societăţii Civile în România, Componenta 1 – Dezvoltarea Sectorului ONG şi este implementat pe o perioadă de 12 luni, având un buget total de 39.890 Euro.

Proiectul îşi propune să contribuie la creşterea vizibilităţii organizaţiilor neguvernamentale din domeniul protecţiei consumatorilor prin dezvoltarea capacităţii acestora de a influenţa, la nivel central şi local, procesul de adoptare a deciziilor ce privesc interesele grupului reprezentativ pentru acestea – consumatorii.

 

Centrul de Resurse pentru Organizaţiile de Consumatori este înfiinţat la nivel de ţară şi sectorial în domeniul protecţiei consumatorilor, scopul acestuia fiind acela de a furniza organizaţiilor  neguvernamentale, care activează în domeniul protecţiei consumatorilor, servicii de asistenţă tehnică şi instruire şi de a facilita colaborarea dintre acestea în vederea constituirii unui grup reprezentativ – denumit Consiliul Naţional al Asociaţiilor de Consumatorilor, capabil să adopte o poziţie clară în raport cu autorităţile şi cu mediul de afaceri, necesară promovării intereselor economice şi legale ale consumatorilor la nivelul adoptării deciziilor. C.R.O.C. este creat în structura organizatorică a APC-România, neavând personalitate juridică.

 

În cadrul activităţii de „identificare a nevoilor reale şi stringente ale grupului ţint㠖 organizaţiile de consumatori” - APC-România a efectuat studii regionale asupra organizaţiilor neguvernamentale identificate.

 

Din analiza chestionarelor, care au stat la baza studiilor regionale, se remarcă faptul că organizaţiile neguvernamentale chestionate încearcă să se implice în politica de protecţia consumatorilor, însă nivelul de implicare este determinat şi de fondurile de care aceştia beneficiază. Fiecare organizaţie se implică în funcţie de posibilităţile financiare existente, precum şi de colaborările pe care aceştia le au cu autorităţile locale sau cu alte organizaţii.

 

Regiunea Sud-Est se remarcă printr-o bună informare a consumatorilor, în special studenţi, o bună mediatizare în plan local şi o bună colaborare cu autorităţile locale.

Organizaţiile din Regiunea Sud au oferit cursuri gratuite de calificare în specialitatea lucrator comercial, şi s-au remarcat prin acţiunile în instanţă pe care le-a avut.

Regiunea Nord Est are o foarte bună mediatizare în plan local şi naţional, a atenţionat în privinţa multor încălcări ale drepturilor consumatorilor, în special în comunicaţii, publicitate înşelatoare, etichetare.

Regiunea Nord Est are o bună informare a consumatorilor, la Câmpia Turzii existând şi un Centru de Consultanţă şi Informare a Consumatorilor.

Regiunile Centru si Vest nu s-au remarcat prin nici o activitate desfăşurată în interesul consumatorilor.

 

Studiile regionale efectuate, baza de date o ONG-urilor din domeniul protecţiei consumatorilor, precum şi alte informaţii utile organizaţiilor se regăsesc pe web site-ul Centrului de Resurse: www.apc-romania.ro/croc   

 

Pentru alte informaţii jurnalistice, sunt de găsit la numerele de telefon 311.02.43, 0722.653.210 sau e-mail [EMAIL PROTECTED]

 

Laura Pascu

PR Manager

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România

 

 

 


Proiect finantat de

UNIUNEA EUROPEANA

 

Uniunea Europeanå acordå României expertizå şi sprijin financiar în vederea pregåtirii pentru aderare, prin programe specifice: Phare, Ispa şi Sapard. Sectoarele beneficiare variazå de la dezvoltare regionalå şi sprijin pt. IMM, pânå la investiţii în infrastructurå de mediu şi transport şi dezvoltare ruralå. Suma anualå totalå a fondurilor nerambursabile acordate României prin cele trei programe este în creştere de la cca 660 de milioane de Euro în 2003 la peste un miliard de Euro în 2006. Gestionarea acestor fonduri este realizatå de autoritåţile române de resort, sub coordonarea Ministerului Finanţelor Publice.

 

 

__._,_.___

*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***










SPONSORED LINKS
Dvd region free American politics Region free dvd player


YAHOO! GROUPS LINKS




__,_._,___

Raspunde prin e-mail lui