FWD: Mihai GAFENCU" [EMAIL PROTECTED]
Comunicat de presã
12 septembrie 2006
Conflictele armate genereazã criza umanitarã pentru 43 milioane de copii
43 milioane de copii din întreaga lume, care trãiesc în þãri sfâºiate de rãzboi ºi conflicte armate sunt privaþi de ºansa de a merge la ºcoalã, conform studiului efectuat de Salvaþi Copiii publicat azi, 12 septembrie 2006.
Noul studiu dezvãluie consecinþele devastatoare ale conflictelor armate din 30 de þãri1. ªcolile sunt distruse sau rechiziþionate de forþele armate, profesorii sunt uciºi sau fug ca sã scape de violenþã2, copiii pot fi recrutaþi ºi forþaþi sã lupte si devin mai vulnerabili la abuz ºi exploatare.
Salvaþi Copiii a identificat un punct critic în rândul donatorilor
internaþionali care sunt refractari alocãrii de fonduri pentru educaþie în þãrile afectate de conflicte3. Conform raportului, copiii din aceste þãri primesc cel mai mic ajutor pentru educaþie4 pentru cã donatorii gãsesc prea dificilã livrarea ajutorului cãtre aceºtia.
Peste 40 de þãri din
întreaga lume vor lansa astãzi Rescrie Viitorul, cea mai mare campanie a Salvaþi Copiii din cei 85 de ani ai sãi de activitate. Printre susþinãtorii internaþionali ai campaniei se numãrã Kofi Anan ºi Sub-secretarul General al Naþiunilor Unite Jan Egeland, Coordonator pentru asistenþã umanitarã de urgenþã.
Donatorii internaþionali privesc þãrile afectate de conflicte, în care educaþia este vitalã pentru ruperea ciclului letal al sãrãciei, distrugerii ºi conflictului, ca þãri care nu deþin sistemele adecvate (infrastructura) care sã asigure cã ajutorul ajunge la copiii care au nevoie de el. Prea puþine s-au fãcut pentru a rectifica situaþia. În schimb, donatorii au ales sã ignore problema, lãsând milioane de copii fãrã educaþie ani la rând.
Gabriela Alexandrescu, Preºedinte Executiv al Salvaþi Copiii România afirmã : Aceasta este o crizã umanitarã pe care lumea alege sã o
ignore. În ziua de azi, 43 de milioane de copii înfruntã riscul de a fi recrutaþi ºi forþaþi sã lupte, de a fi exploataþi ca forþã de muncã ieftinã ºi trãiesc pericolul de a fi traficaþi sau abuzaþi, toate acestea datoritã faptului cã nu pot merge la ºcoalã. Dacã nu ne vom asigura cã ajutorul pentru educaþie ajunge la copiii afectaþi de conflict, viitorul lor - precum ºi viitorul naþiunilor lor va rãmâne sumbru.
ªcoala le oferã copiilor o locaþie sigurã, îi învaþã cum sã se protejeze singuri ºi îi poate ajuta sã depãºeascã trauma. Educaþia are un rol vital pentru copiii ºi pãrinþii care trãiesc în zone de conflict, care sunt conºtienþi cã aceasta le oferã o cale de ieºire din conflict ºi sãrãcie.
Existã dovezi ale faptului cã educaþia primarã are o contribuþie semnificativã la dezvoltarea economicã a unei þãri. 16 dintre cele mai sãrace þãri ale lumii au trecut
printr-un rãzboi civil major în ultimii 20 de ani.
Raportul dezvãluie cã:
- În 2003, în mai mult de jumãtate din conflictele armate au fost folosiþi combatanþi cu vârste mai mici de 15 ani
- Peste 5 milioane de copii cu vârste de ºcoalã primarã (6-11 ani) din Republica Democratã Congo (DRC) nu merg la ºcoalã ºi mai mult de 6 milioane de copii cu vârste între 12 ºi 17 ani nu au mers niciodatã la ºcoalã.
- În Nepal, în perioada Ianuarie - August 2005, peste 11.800 elevi au fost rãpiþi din ºcolile din mediul rural pentru a fi îndoctrinaþi sau recrutaþi forþat în miliþie.
- În Afghanistan, cei mai calificaþi profesori au pãrãsit zona de conflict. În prezent, mai puþin de 15% din cadrele didactice au calificare profesionalã.
Gabriela Alexandrescu, Preºedinte Executiv al Salvaþi Copiii România, a precizat: Fiecare lider mondial ºi-a luat angajamentul de a aduce toþi copiii în
ºcoalã pânã în 2015. În anul urmãtor ar trebui sã ne aflãm la jumãtatea drumului în atingerea acestui obiectiv, totuºi, în ritmul actual nu vor reuºi sã elimine sãrãcia. Acum este ºansa noastrã de a schimba asta. Salvaþi Copiii lanseazã un apel cãtre toþi liderii mondiali, guverne ºi persoane fizice de a rescrie viitorul pentru milioane de copii.
Salvaþi Copiii lanseazã un apel pentru îndeplinirea urmãtoarelor deziderate:
- Comunitatea internaþionalã sã acopere lipsa de fonduri prin furnizarea unui ajutor suplimentar de 5.8 miliarde USD pentru finanþarea educaþiei în statele vulnerabile afectate de conflicte.
- Comunitatea internaþionalã trebuie sã se asigure cã sunt implementate sistemele adecvate de furnizare a ajutorului lor cãtre þãrile afectate de conflict.
- Educaþia sã fie o parte a rãspunsului umanitar în fiecare situaþie de urgenþã.
- Toate guvernele naþionale sã se asigure cã forþele guvernamentale ºi miliþiile armate care manifestã violenþã faþã de profesori ºi elevi vor fi trimise în judecatã.
Pe parcursul urmãtorilor 5 ani, Salvaþi Copiii va aduce în ºcoalã 3 milioane de copii neºcolarizaþi din þãrile afectate de conflict ºi, în acelaºi timp, va îmbunãtãþi calitatea educaþiei pentru încã 5 milioane de copii.
Vom activa în 20 de þãri, ajutând la construirea ºcolilor, la pregãtirea profesorilor ºi la furnizarea rechizitelor necesare. Salvaþi Copiii va convinge guvernele naþionale, donatorii internaþionali ºi instituþiile sã aloce fonduri semnificativ mai mari pentru educaþie ºi sã facã din educaþia a mai mult de 43 de milioane de copii o prioritate.
Jan England, Sub-secretar General al Naþiunilor Unite, Coordonator pentru asistenþã umanitarã de urgenþã, a afirmat: Modul în care lumea îi trateazã pe aceºti copii reprezintã o crimã moralã. Comunitatea internaþionalã nu îi poate lãsa pe
copiii vulnerabili, care trãiesc deja consecinþele conflictelor armate, fãrã speranþa unui viitor decent. Copiii nu pot aºtepta încheierea conflictelor înainte ca noi sã le oferim ºansa de a merge la ºcoalã.
În România, campania este sprijinitã de jurnaliºti cu experienþã în zonele de conflict: Cristina Liberis (TVR1), Adelin Petriºor (Antena 1), Cãlin Cosmaciuc (Evenimentul Zilei), de Înaltul Comisariat al Naþiunilor Unite pentru refugiaþi, UNICEF, Oficiul Naþional pentru Refugiaþi.
Pentru mai multe informaþii, vã rugãm contactaþi pe George Roman, Director de Programe, sau pe Gabriela Alexandrescu, Preºedinte Executiv al organizaþiei Salvaþi Copiii România, la telefon 316.61.76 sau [EMAIL PROTECTED] sau accesaþi www.savethechildrennet/rewritethefuture.
1 Salvaþi Copiii a clasificat þãrile afectate de conflicte în Þãri vulnerabile, afectate de conflicte (CAFS) o nouã definiþie bazatã pe o combinaþie de factori ºi clasificãri, cu accent pe conflict ºi vulnerabilitate. În 18 din cele 30 de þãri încã se desfãºoarã conflicte armate.
2 Profesorii sunt adesea þinte ale violenþei deoarece sunt vãzuþi ca membri importanþi ai comunitãþii ºi angajaþi ai guvernului.
4 Doar 2% din ajutorul umanitar care constituie o mare proporþie a ajutorului oferit
þãrilor aflate în conflicte cronice este alocat educaþiei.
Get your email and more, right on the new Yahoo.com __._,_.___
*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***
SPONSORED LINKS
Nh lake region real estate | New hampshire lake region real estate |
Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe
__,_._,___