Have you gone through the section in Chapter 8 of NFPA 13 regarding the various 
clearance rules with regards to horizontal obstructions?

Like I said in a previous post, the 48” rules isn’t the only rule regarding 
obstructions.

When you start looking at the horizontal distance and vertical distances of 
obstructions to sprinklers a situation could be considered obstructed with 
something less than 48”.


8.6.4 in the 2013 NFPA 13 begins the section on deflector positions and 
obstructions of various types and orientations of sprinklers and it continues 
on through section 8.12.



Craig L. Prahl
Fire Protection Group Lead/SME
CH2M
200 Verdae Blvd.
Greenville, SC  29607
Direct - 864.920.7540
Fax - 864.920.7129
CH2MHILL Extension  77540
[email protected]


From: Sprinklerforum [mailto:[email protected]] On 
Behalf Of Brian Harris
Sent: Thursday, January 12, 2017 10:59 AM
To: [email protected]
Subject: RE: Funky Wavy Soffit [EXTERNAL]

Ron-
You could certainly say these are more of a “cloud” than a soffit as they do 
not extend to the deck. With that being said what are your thoughts on heads 
below them?

Brian Harris, CET
BVS Systems Inc.
bvssytemsinc.com<http://bvssystemsinc.com/>

From: Sprinklerforum [mailto:[email protected]] On 
Behalf Of rongreenman .
Sent: Thursday, January 12, 2017 10:47 AM
To: 
[email protected]<mailto:[email protected]>
Subject: Re: Funky Wavy Soffit

That said wouldn't the soffit rule apply for max distance from the edge of the 
soffitt if it extends up to the main ceiling or, as your question seems to 
imply to me, " The top of this soffit is approximately 5’0” below the overhead 
sprinklers...." it sounds more like a cloud abutting a wall than a soffit. I 
don't think the 48" rule applies at all.

On Thu, Jan 12, 2017 at 7:43 AM, rongreenman . 
<[email protected]<mailto:[email protected]>> wrote:
I think that whenever someone posts a reference number and doesn't include the 
text or at least the edition he should be severely beaten.

On Thu, Jan 12, 2017 at 6:24 AM, Brian Harris 
<[email protected]<mailto:[email protected]>> wrote:
We have a grocery store that has a wavy kinda soffit (see dropbox file link 
below) around the perimeter of most of the store. The top of this soffit is 
approximately 5’0” below the overhead sprinklers & is less than 48” at the 
widest points. With that being said are additional heads needed in this lower 
soffit? In my opinion 8.6.5.2 would not apply since the pattern development is 
not affected so the next stop would be 8.6.5.3. The only thing that stands out 
to me there would be the 48” width we I do not have. So I say no additional 
heads needed below, what say you?

https://www.dropbox.com/s/3klcgh37fhowmp8/Wavy%20Soffit.pdf?dl=0

Brian Harris, CET
BVS Systems Inc.
Design Manager
bvssystemsinc.com<http://bvssystemsinc.com/>
Phone: 704.896.9989<tel:(704)%20896-9989>
Fax: 704.896.1935<tel:(704)%20896-1935>


_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]<mailto:[email protected]>
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org



--
Ron Greenman

[email protected]<mailto:[email protected]>

253.576.9700<tel:(253)%20576-9700>

The Universe is monstrously indifferent to the presence of man. -Werner Herzog, 
screenwriter, film director, author, actor and opera director (1942-)



--
Ron Greenman

[email protected]<mailto:[email protected]>

253.576.9700

The Universe is monstrously indifferent to the presence of man. -Werner Herzog, 
screenwriter, film director, author, actor and opera director (1942-)
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org

Reply via email to