Diari de Balears. Diumenge, 29 de maig de 2005

Cultura Obrera torna a publicar-se després d'«estar en coma» 69 anys
La revista anarquista va pel sisè número de la quarta època i ja arriba a 47 indrets de tota l'illa

LL.LORENZO. Palma.
Quasi 70 anys després que la dictadura de Francisco Franco la ferís de mort, la revista Cultura Obrera ha tornat a sortir als carrers de Mallorca.

Després de sis números de la nova època (ja la quarta), aquesta publicació anarcosindicalista s'ha consolidat entre el seu públic i guanya adeptes en una societat que comença a sortir de l'alzheimer històric i que comença a interessar-se pel passat amagat durant les darreres dècades.

De fet, el darrer número s'ha distribuït a 47 botigues, bars, cafès, restaurants, llibreries, papereries i seus d'ONG de Palma, Inca, Manacor, Santa Maria, Costitx, Cala Ratjada, Lloseta, Campanet, Búger, Muro, Llubí, Binissalem i el Port d'Alcúdia. Els impulsors de la nova època de Cultura Obrera són alguns membres i simpatitzants de la Confederació Nacional del Treball (CNT) a Mallorca. L'objectiu que els ha mogut a dur a terme aquesta fita ha estat, precisament, recuperar una capçalera pròpia del moviment anarcosindicalista, fer memòria històrica i comentar els temes de l'actualitat.

Amb aquests propòsits, en menys d'un any, aquests joves anarcosindicalistes han tret sis exemplars de la nova publicació i han abordat temes com el soterrament de les vies del tren, les jornades anarcosindicalistes, la cimera del G8 a Escòcia pel juliol i la recuperació d'episodis de la Guerra Civil, de la Dictadura o de la lluita per salvar la Dragonera. A més, l'Església Catòlica ha estat objecte de l'irònic humor anarcosindicalista.

Una altra característica de la nova època és que la publicació és redactada en un 95% en català, cosa inimaginable fa 70 anys, tot i que llavors la publicació era setmanal i no mensual. Cultura Obrera va néixer el 1919 i va viure tres etapes abans del 1936. Una fins el 1924, quan va deixar de sortir a causa de la dictadura de Primo de Rivera; la segona entre el 1931 i el 1932, i, finalment, la tercera època va anar del 1934 al 1936.


MEMÒRIA HISTÒRICA DE LES ILLES BALEARS 
Pàgina web:
http://www.memoriadelesilles.org 
Per enviar un missatge a totes les companyes i companys:
mhib@memoriadelesilles.org
Per llegir missatges anteriors:
Per consultar una agenda d'actes previstos:
http://www.araisempre.org 
Per deixar de rebre el correu, començar a rebre'l, per enviar dades per la pàgina web, i per dubtes de
funcionament:
[EMAIL PROTECTED]

_______________________________________________
MHIB mailing list
MHIB@memoriadelesilles.org
http://lists.memoriadelesilles.org/mailman/listinfo/mhib

Reply via email to