Bulgaria cere anchete în statele membre ale Convenţiei Dunării privind pata de petrol de pe fluviu
SOFIA, 3 oct (MEDIAFAX) - Ministerul bulgar al Mediului a cerut efectuare de anchete în toate statele membre ale Convenţiei Dunării: Austria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Cehia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina, pentru a identifica sursa petei de petrol de pe Dunăre, relatează Reuters.
Autorităţile bulgare au avertizat, marţi, populaţia să nu folosească apă din Dunăre după ce o pată de petrol de dimensiuni considerabile a pătruns în sectorul bulgar al fluviului.
Pata, cu o lungime de 140 de kilometri şi o lăţime de 150 de metri, ar putea proveni din Serbia, deşi Belgradul nu a confirmat sursa acesteia, a declarat Kristian Kirilov, directorul Apărării Civile din portul Vidin.
"Am avertizat populaţia să nu folosească apa pentru recolte sau animale şi să nu mai pescuiască în Dunăre", a declarat acesta.
Kirilov a precizat că, în pofida interdicţiei impuse populaţiei de a folosi apă din Dunăre, nu au fost descoperiţi peşti morţi, iar locuitorii sunt în afara oricărui pericol.
"Pata se dizolvă încet iar consistenţa sa din apropierea malurilor nu este semnificativă, dar se va extinde până când vom identifica sursa poluării", a adăugat Kirilov.


arin <[EMAIL PROTECTED]> wrote:
 
BULGARIA-POLUARE / Pata de petrol de pe Dunãre este de douã ori mai mare decât se preconiza
SOFIA, 2 oct (MEDIAFAX) - Pata de petrol de pe Dunãre a pãtruns în sectorul bulgar al fluviului, fiind de douã ori mai mare decât se preconiza, relateazã site-ul Novinite.com.
Iniþial, dimensiunile petei au fost estimate la 22 de kilometri lungime, însã acum se pare cã are peste 45 de kilometri, a declarat Hrisityan Kirilov, din cadrul Agenþiei Civile de Apãrare, citat de BTA.
Pata de densitate mare a intrat în porþiunea bulgarã a Dunãrii luni, în jurul orei 14.00.
Primele informaþii menþioneazã cã pata s-a format în Serbia, iar experþii bulgari supravegheazã atent situaþia.
Experþii din cadrul Poliþiei de Frontierã au înaintat Serbiei o cerere oficialã în care solicitã lãmuriri cu privire la sursa poluãrii.
Inspectorii de mediu locali sunt pregãtiþi sã preia mostre din pata de petrol.
Cea mai mare îngrijorare a autoritãþilor o reprezintã centrala termo-electricã Vidachim, situatã pe malul fluviului. Dacã apa poluatã cu petrol pãtrunde în generatoarele de aburi ale centralei, existã riscul serios de producere a unui incendiu.
Aproximativ 50 de angajaþi ai centralei stau de pazã, pentru a se asigura cã apa poluatã nu intrã în circuit. La aproximativ 100 de kilometri în aval, pata de petrol va ajunge într-un alt punct periculos, anume centrala nuclearã Kozlodui.
Directorul centralei, Ivan Genov, a declarat pentru postul naþional de radio al Bulgariei cã aceasta nu este în pericol din cauza petei de petrol, întrucât toate unitãþile au fost instruite sã nu permitã pãtrunderea ei în sistem. Se preconizeazã cã pata va ajunge în zona centralei nucleare Kozlodui marþi dimineaþã.


Get your email and more, right on the new Yahoo.com __._,_.___

*** sustineti [romania_eu_list] prin 2% din impozitul pe 2005 - detalii la http://www.doilasuta.ro ***










SPONSORED LINKS
Nh lake region real estate New hampshire lake region real estate

Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Raspunde prin e-mail lui