Παντελή,

πράγματι οι κινήσεις αυτές των Δήμων φαίνεται να είναι "από κάτω προς τα πάνω" και όχι επιβεβλημένες από άνωθεν. Με όσους έχει τύχει να μιλήσω, όλοι αυτό λένε. Κάποιος σχετικός πληροφορικός το πρότεινε και το φόρτωσε. Ωστόσο είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη -για τα ελληνικά δεδομένα- κινητοποίηση τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε διάφορα μέρη της χώρας.

Θα ήταν πράγματι πολύ καλό να υπήρχε κάτι "οργανωμένο" από άποψη παροχής εκπαίδευση. Όμως ό,τι οργανωμένο, χρειάζεται και "οργανωμένο σχεδιασμό" ($$) και κάτι τέτοιο μάλλον δεν υπάρχει.

Προσωπικά ρίχνω στη λίστα το θέμα της επιμόρφωσης γιατί -εντελώς τυχαία, δε φαντάζεστε πόσο τυχαία!- ήδη από πέρυσι εγώ κι οι συνεργάτες μου Βασίλης Παλίλης και Γιώργος Χαλατζογλίδης, αναβιώσαμε ένα παλαιότερο project του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που είχε υλοποιηθεί υπό την εκπαιδευτική υπευθυνότητα των καθηγητών: Κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ και Β. ΔΑΓΔΙΛΕΛΗ και την επιστημονική υπευθυνότητα της Πρ. Δ/σης της Βιβλιοθήκης κας Άννας Φράγκου, κατά το οποίο η Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης της βιβλιοθήκης προσέφερε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως μαθήματα με αντικείμενο εφαρμογές ΕΛΛΑΚ (πέντε ενότητες του openECDL).

Ο Βασίλης και ο Γιώργος αφού ενημέρωσαν το υλικό ανακατασκεύασαν τα ηλεκτρονικά μαθήματα (ως πιστοποιημένοι Moodlers) και τα τρέχουν μέσα από το FreeMoodle (τη δεδομένη χρονική στιγμή τα μαθήματα είναι εν εξελίξη και γι' αυτό το λόγο κλειστά). Όμως είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχει ενημερωμένο υλικό για Calc και Impress, ενώ ο επόμενος στόχος μας είναι το Writer και το Base και εννοείται ότι όλα είναι υπό άδεια Creative Commons (όπως το είχε δώσει και το ΠαΜακ).

Η Ομάδα μας "Η Ελληνική Προσπάθεια στο FreeMoodle" όμως, δεν μπορεί να υποστηρίξει πολύ κόσμο σε εθελοντική βάση (η αναλογία εκπαιδευτή - εκπαιδευομένων είναι 1 προς 20). Γιατί τα μαθήματα είναι αλληλεπιδραστικά και απαιτούν υποστήριξη διευκολυντή/facilitation και αυτό σημαίνει πολλές ώρες δουλειάς κατά τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Για τους τύπους σημειώστε ότι τα μαθήματα αυτά φέρουν τη Σφραγίδα Καλής Πρακτικής από τη Δράση Μάθηση 2.0 Plus.

Το θέμα είναι όμως ότι μεταξύ των δύο: Δήμων και Επιμόρφωσης δεν υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος αυτή τη στιγμή γι' αυτό και Κωνσταντίνε δεν μπορώ να σου δώσω κάποιο link που να δείχνει μία τέτοια εφαρμογή. Μακάρι να γίνει κάτι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως "Best practice" για τους υπόλοιπους. Και αν αυτό περπατήσει, τότε θα έχουμε (ως ΕΛΛΑΚιτες) κι ένα ισχυρό μοχλό πίεσης για την εφαρμογή, καθιέρωση κι αναγνώριση του OpenECDL, που μέχρι τώρα υπάρχει μόνο στη θεωρία...

Συγγνώμη για το "παραμύθι", νομίζω όμως ότι μια αναλυτική ενημέρωση ίσως να βοηθήσει κάποιους.

:-)
καν


On 14/11/2012 04:07 μμ, Pantelis Koukousoulas wrote:
2012/11/14 Constantinos C <hellas.p...@gmail.com>:
Nαι απο τον τυπο και οτι αλλο επισημο.
Αλλωστε απο δημοσιοτητα αρνητικη μονο, ευαισθητοποιουνται αυτοι κρετινοι.
Λεω να τα κανω & ενα αρθρο αυτα, οταν εχουμε περισσοτερα νεα για του δημους.
Βεβαια να θυμισω πως σε σχετικη περιπτωση δημου της πελοπννησου (κποιος
κοντα στη πατρα, δεν θυμαμαι ποιος) η περιφερεια (η  νομαρχια), εθεσε θεμα
συμβατοτητας, και λοιπων αηδιων.
Κοινως να εχουν ολοι ας πουμε, καποια εκδοση του Office.
Μπορεί όλος ο δήμος να έχει π.χ. ένα windows server προσβάσιμο μέσω
RDP που να κάνει τυχόν απαραίτητα conversions από DOC/DOCX σε
ODF αν χρειαστεί έτσι δεν είναι; (λέω για αν κάποιο έγγραφο μια στο τόσο
δεν το ανοίγει το LO).

Αλλά συνήθως θα αρκούσε να απαιτήσουν ό,τι έγγραφα τους στέλνονται
να είναι σε ODF ή PDF και από τη στιγμή που τα προγράμματα αυτά είναι
δωρεάν γιατί να τους φέρει κανείς αντίρρηση :)

Το αντίθετο είναι που είναι έγκλημα: να απαιτούν ή να παρέχουν αποκλειστικά
DOC/DOCX/XLS κλπ δημόσιες υπηρεσίες (δυστυχώς αυτό γίνεται αυτή τη
στιγμή).

Χαιρετισμούς,
Παντελής


--
kanna


--
Ubuntu-gr mailing list
Ubuntu-gr@lists.ubuntu.com

If you do not want to receive any more messages from the ubuntu-gr mailing 
list, please follow this link and choose unsubscribe:
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-gr

Απαντηση