What do you mean there is an issue with maximum spacing? As referenced in previous e-mails, Table 12.3.2.4.2.1 (2002) gives the maximum spacing for 4ft aisles and 8ft aisles.
Area limitations are spelled out in 12.3.2.4.2.2 with 100 sq. ft for Class I,II, III and max of 80 sq. ft for Class IV. Craig L. Prahl, CET Fire Protection CH2MHILL Lockwood Greene 1500 International Drive Spartanburg, SCĀ 29304-0491 Direct - 864.599.4102 Fax - 864.599.8439 CH2MHILL Extension 74102 [email protected] -----Original Message----- From: [email protected] [mailto:[email protected]] On Behalf Of Sean Lockyer Sent: Tuesday, March 29, 2011 3:22 PM To: [email protected] Subject: Re: In-rack sprinkler maximum and minimum spacing... NM on the minimum spacing-in accordance with NFPA 13, 2002 Edition, section 8.6.3.4.3 "In-rack sprinklers shall be permitted to be placed less than 6 ft on center." I have read that section about 100 times over the years but for some reason I was restricting myself to Chapter 12 since I did not think chapter 8 would have made it that plain as day in relating to something like in-rack sprinklers. DUH! There is still a legitimate issue of the actual maximum allowed spacing though. I have always been under the impression that as long as you do not exceed 130 square feet per sprinkler and protect each rack's flue space you are spaced correctly. On Tue, Mar 29, 2011 at 3:13 PM, Sean Lockyer <[email protected]> wrote: > I have a fire marshal wanting me to show him where in NFPA 13 it dictates > the minimum and maximum spacing of in-rack sprinklers. This is a good > question, for the life of me I have never found it in black and white. I > know that there are several references to 8'-0" maximum spacing per > sprinkler for storage up to 25'-0" but we are only storing up to 20'-0". > > I have always been under the impression that you space a sprinkler in each > in-rack flue space, usually on the center point of the rack or at the rack > upright. Normally the racks are spaced around 8'-0" O.C. but there is one > here that is 4'-0" O.C. We are using intermediate level in-rack sprinklers > with the overhead system being ELO sprinklers-no ESFR, Large Drop, etc... > > We are using NFPA 13, 2002 Edition here in Florida. What says the community > ? > > -- > Sean Lockyer > Project Designer > Delta Fire Sprinklers > (407) 328-3000, ext 139 > -- Sean Lockyer Project Designer Delta Fire Sprinklers (407) 328-3000, ext 139 _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected] http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum For Technical Assistance, send an email to: [email protected] To Unsubscribe, send an email to:[email protected] (Put the word unsubscribe in the subject field) _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected] http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum For Technical Assistance, send an email to: [email protected] To Unsubscribe, send an email to:[email protected] (Put the word unsubscribe in the subject field)
