It would be spectacular if the parking structure was fully sprinklered,
however that's not the case on this building - standpipe only.
Great clarification for other things I've questioned in the past though.


-----Original Message-----
From: [email protected]
[mailto:[email protected]] On Behalf Of John
Drucker
Sent: Monday, January 16, 2012 11:21 AM
To: [email protected]
Subject: RE: Standpipes - protected?

Yes, note the exception applies in fully sprinklered buildings.

2009 IBC/IFC 

[F] 905.6 Location of Class III standpipe hose connections.

"Class III standpipe systems shall have hose connections located as
required for Class I standpipes in Section 905.4 and shall have Class II
hose connections as required in Section 905.5."

[F] 905.6.1 Protection. "Risers and laterals of Class III standpipe
systems shall be protected as required for Class I systems in accordance
with Section 905.4.1."

[F] 905.4.1 Protection. "Risers and laterals of Class I standpipe
systems not located within an enclosed stairway or pressurized enclosure
shall be protected by a degree of fire resistance equal to that required
for vertical enclosures in the building in which they are located."

Exception: "In buildings equipped throughout with an approved automatic
sprinkler system, laterals that are not located within an enclosed
stairway or pressurized enclosure are not required to be enclosed within
fire-resistance-rated construction."

2009 IBC/IFC

IBC 102.4 Referenced codes and standards. "The codes and standards
referenced in this code shall be considered part of the requirements of
this code to the prescribed extent of each such reference. Where
differences occur between provisions of this code and referenced codes
and standards, the provisions of this code shall apply."

IFC 102.7 Referenced codes and standards. "The codes and standards
referenced in this code shall be those that are listed in Chapter 45 and
such codes and standards shall be considered part of the requirements of
this code to the prescribed extent of each such reference. Where
differences occur between the provisions of this code and the referenced
standards, the provisions of this code shall apply."

Please note that I'm citing the Model Code (IBC/IFC) some jurisdictions,
such as New Jersey amend the model codes.

Hope that helps,

John Drucker, CET
Fire Protection Subcode Official
Fire/Building/Electrical Inspector
Fire Marshals Office
Borough of Red Bank, NJ

Not the official position of any agency, association, committee or
otherwise.  Obtain required applications, permits, inspections and
approvals from Authority(s) Having Jurisdiction. 



-----Original Message-----
From: [email protected]
[mailto:[email protected]] On Behalf Of Jeff
Garrison
Sent: Monday, January 16, 2012 9:56 AM
To: [email protected]
Subject: Re: Standpipes - protected?

I've never seen or done it...

Jeff Garrison
On Jan 16, 2012 9:39 AM, "C&H Fire - Mike Gallello"
<[email protected]>
wrote:

> Ok, another absurd question...
>
> Background:
> Consider a dry standpipe system (Galvanized Sh40 throughout) in a 
> parking garage, 6 stories open air structure, core slab / concrete.
> Class III Standpipe required but no sprinkler requirement, we have 6 
> vertical standpipes, 3 of which are located in the stairwells.
>
> With that being said, 2010 14 - 6.1.2.2 States that "Standpipes and 
> lateral piping supplied by standpipes shall be located in enclosed 
> exit stairways or shall be protected by a degree of fire resistance 
> equal to that required for enclosed exit stairways in the building in 
> which they are located."
>
> There are 3 stairwells within this parking structure which are rated 
> for
> 2 hours, just like most of the other exits and access to egress 
> required ratings.
>
> This has been in the code for a while, but it's rare that we've been 
> stuck doing this and even more rare that the mechanical consultant has

> pushed for this.  They are saying 45 min based on nothing, I'm saying 
> don't bother doing it, but if you do it should be to code and have the

> full 2 hour per NFPA 14.
>
> Absurd Question:
> Is anyone actually doing this?  Is there an amendment or errata to 
> NFPA
> 14 to ditch this?  I can't count how many installations I've seen (and
> done) that have no fire resistance wrap or anything installed after 
> the fact, or has ever been questioned really.  I've only been doing 
> this for around 15 years and this is a first for me.  I don't even 
> want to look at pricing for 2 hour wrap for around 300 feet horizontal

> and 6x3 standpipes around 60' each.
>
> Mike Gallello
> [email protected]
>
> _______________________________________________
> Sprinklerforum mailing list
> [email protected]
> http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL:
<http://fireball.firesprinkler.org/mailman/private/sprinklerforum/attach
ment
s/20120116/e36d813f/attachment.html>
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum

_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum

Reply via email to