No problem Mike, also note that the sprinkler exception only applies to the laterals.
John John Drucker, CET Fire Protection Subcode Official Fire/Building/Electrical Inspector Fire Marshals Office Borough of Red Bank, NJ Not the official position of any agency, association, committee or otherwise. Obtain required applications, permits, inspections and approvals from Authority(s) Having Jurisdiction. -----Original Message----- From: [email protected] [mailto:[email protected]] On Behalf Of C&H Fire - Mike Gallello Sent: Monday, January 16, 2012 11:40 AM To: [email protected] Subject: RE: Standpipes - protected? It would be spectacular if the parking structure was fully sprinklered, however that's not the case on this building - standpipe only. Great clarification for other things I've questioned in the past though. -----Original Message----- From: [email protected] [mailto:[email protected]] On Behalf Of John Drucker Sent: Monday, January 16, 2012 11:21 AM To: [email protected] Subject: RE: Standpipes - protected? Yes, note the exception applies in fully sprinklered buildings. 2009 IBC/IFC [F] 905.6 Location of Class III standpipe hose connections. "Class III standpipe systems shall have hose connections located as required for Class I standpipes in Section 905.4 and shall have Class II hose connections as required in Section 905.5." [F] 905.6.1 Protection. "Risers and laterals of Class III standpipe systems shall be protected as required for Class I systems in accordance with Section 905.4.1." [F] 905.4.1 Protection. "Risers and laterals of Class I standpipe systems not located within an enclosed stairway or pressurized enclosure shall be protected by a degree of fire resistance equal to that required for vertical enclosures in the building in which they are located." Exception: "In buildings equipped throughout with an approved automatic sprinkler system, laterals that are not located within an enclosed stairway or pressurized enclosure are not required to be enclosed within fire-resistance-rated construction." 2009 IBC/IFC IBC 102.4 Referenced codes and standards. "The codes and standards referenced in this code shall be considered part of the requirements of this code to the prescribed extent of each such reference. Where differences occur between provisions of this code and referenced codes and standards, the provisions of this code shall apply." IFC 102.7 Referenced codes and standards. "The codes and standards referenced in this code shall be those that are listed in Chapter 45 and such codes and standards shall be considered part of the requirements of this code to the prescribed extent of each such reference. Where differences occur between the provisions of this code and the referenced standards, the provisions of this code shall apply." Please note that I'm citing the Model Code (IBC/IFC) some jurisdictions, such as New Jersey amend the model codes. Hope that helps, John Drucker, CET Fire Protection Subcode Official Fire/Building/Electrical Inspector Fire Marshals Office Borough of Red Bank, NJ Not the official position of any agency, association, committee or otherwise. Obtain required applications, permits, inspections and approvals from Authority(s) Having Jurisdiction. -----Original Message----- From: [email protected] [mailto:[email protected]] On Behalf Of Jeff Garrison Sent: Monday, January 16, 2012 9:56 AM To: [email protected] Subject: Re: Standpipes - protected? I've never seen or done it... Jeff Garrison On Jan 16, 2012 9:39 AM, "C&H Fire - Mike Gallello" <[email protected]> wrote: > Ok, another absurd question... > > Background: > Consider a dry standpipe system (Galvanized Sh40 throughout) in a > parking garage, 6 stories open air structure, core slab / concrete. > Class III Standpipe required but no sprinkler requirement, we have 6 > vertical standpipes, 3 of which are located in the stairwells. > > With that being said, 2010 14 - 6.1.2.2 States that "Standpipes and > lateral piping supplied by standpipes shall be located in enclosed > exit stairways or shall be protected by a degree of fire resistance > equal to that required for enclosed exit stairways in the building in > which they are located." > > There are 3 stairwells within this parking structure which are rated > for > 2 hours, just like most of the other exits and access to egress > required ratings. > > This has been in the code for a while, but it's rare that we've been > stuck doing this and even more rare that the mechanical consultant has > pushed for this. They are saying 45 min based on nothing, I'm saying > don't bother doing it, but if you do it should be to code and have the > full 2 hour per NFPA 14. > > Absurd Question: > Is anyone actually doing this? Is there an amendment or errata to > NFPA > 14 to ditch this? I can't count how many installations I've seen (and > done) that have no fire resistance wrap or anything installed after > the fact, or has ever been questioned really. I've only been doing > this for around 15 years and this is a first for me. I don't even > want to look at pricing for 2 hour wrap for around 300 feet horizontal > and 6x3 standpipes around 60' each. > > Mike Gallello > [email protected] > > _______________________________________________ > Sprinklerforum mailing list > [email protected] > http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum > -------------- next part -------------- An HTML attachment was scrubbed... URL: <http://fireball.firesprinkler.org/mailman/private/sprinklerforum/attach ment s/20120116/e36d813f/attachment.html> _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected] http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected] http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected] http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected] http://fireball.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum
