John:

This is for R3 only, correct?    And, what code amendments if any were made for 
R2 sprinkler system types after the Edgewater conflagration?

Steve

-----Original Message-----
From: Sprinklerforum [mailto:[email protected]] On 
Behalf Of John Drucker - Home
Sent: Tuesday, March 15, 2016 3:16 PM
To: [email protected]
Subject: 2015 NJ IRC R300 Here it is

Members requested this so here ya go...............

2015 IRC/NJ Edition Section R-300  (The new code language which now recognizes 
13D and P2904 for Height and Area)

SECTION R300
HEIGHT AND AREA LIMITATIONS

Buildings of Type VB, unprotected wood framed construction, as that term is 
defined in Section 602 of the building subcode, shall be not more than two 
stories, not more than 35 feet in height, and not more than 4,800 square feet 
in area per floor. For the purpose of applying this section, a habitable attic 
shall not constitute a story.

R300.1 Increases in Height. The building shall be not more than three stories 
and not more than 55 feet in height where the building is equipped throughout 
with an automatic sprinkler system installed in accordance with the National 
Fire Protection Association (NFPA) Standard 13D or Section P2904.

R300.2 Increases in area. The area of a building may be increased as provided 
in Sections R300.2.1 and R300.2.2 below.

R300.2.1 The area limitation shall be unlimited where a building is equipped 
throughout with an automatic sprinkler system installed in accordance with NFPA 
Standard 13D or Section P2904.

R300.2.2 The area limitation shall be permitted to be increased two percent for 
each one percent of excess frontage where a building has more than 25 percent 
of the building perimeter fronting on a street or other unoccupied space. The 
unoccupied space shall be on the same lot or dedicated for public use, shall be 
not less than 30 feet in width, and shall have access from a street by a posted 
fire lane that is not less than 18 feet in width.

R300.3 Buildings of VA construction. Buildings of VA, protected wood-framed 
construction, as that term is defined in Section 602 of the building subcode, 
shall be not more than three stories, not more than 40 feet in height, and not 
more than 10,200 square feet in area per floor.

R300.3.1 Buildings of VA construction greater than three stories in height 
shall be designed and constructed in accordance with the building subcode.

R300.3.2 Buildings of VA construction shall be permitted to be increased in 
area in accordance with R300.2.

R300.4 Buildings of other types of construction. The height and area limits 
allowable for buildings of construction type VA shall apply to other 
construction types, as they are defined in Section 602 of the building subcode, 
provided that the fire ratings of building elements meet or exceed the 
requirements for type VA in Tables 601 and 602 of the building subcode.



John Drucker, CET
Assistant Construction Official
Fire Protection Subcode Official
Building/Fire/Electrical Inspector
Borough of Red Bank
Red Bank, New Jersey
Email: [email protected]
Cell/Text: 732-904-6823




_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org

Reply via email to