Ilpon kirjoittamastapa muistui mieleeni.

OSTIN 80-LUVUN LOPULLA vanhan torpan. Radiomaan, tietysti hain helpoimman kautta eli torppaan tulevasta vesijohdosta, ns. kalpeesta. Tuo maa toimi, joten kuten tai ainakin havaittavasti.

Välillä koin outoja tuntemuksia, kun suihkussa kävin. Suihkun vesihanaan eli sekoittajaan koskiessa, oli kuin olisin sormilleni saanut. Tuikkasi kuin neulalla, ja selässäkin välillä vähän kutisi. Vessan ja suihkun välitolpassa, oli tavallinen lipaton suojamaatettu pistorasia.

90-LUVUN ALUSSA sitten, torpan vesijohdon talohaara oli uusittava, sillä vesipaine oli huvennut. Oliko se jotain 30-40 mm galvanoitua teräsputkea, se 60-luvun alussa asennettu talohaara. Mutta keskellään oli enää noin nuppineulanpään mentävä reikä. Seinämät olivat kivikovan kalkkeutuneet.

Tuossa putkikaivussa, paljastui myös torpan sähköverkon suojamaa. Sellainen puolisen metrin mittainen galvanoitu kolmioteräspätkä, ei mitään kuparia. Ja aivan ympäriinsä hapettunut, mitään tasan johtanut mihinkään suuntaan. Malauta, kirosin.

NO, TALOHAARAKSI eli vesijohdoksi kunnan vesilaitos vaihtoi 50 mm muovin. Pyysin varoiksi jättämään saunalle menevän vanhan galvanoidun sijoilleen, radiomaaksi.

Olikohan samana syksynä, paikallinen sähkölaitos maakaapeloi korttelin sekä lähitienoon ilmajohdot. Kirkasta sentin paksua monisäikseristä kuparia, paljaana panivat maaksi maahan, ympäri kylää. Tuohon liitin radiomaan, ja aijjumakauta miten loistava maa. Kuuntelupöydän nurkan maakatkaisijasta kun napsautti: MW:llä asemat päälle, asemat pois. SW:llä, lankojen suuntakuviot kertanapsauksella muihin malleihin.

Tuon sähköverkon uuden maan myötä, takapihaan nuijimani kupariputket kävivät tarpeettomiksi.

JOO, MUTTA. Omaksi nykysirkkelikseni epäilen tuota etäluettavaa sähkömittaria. Asensivat viitisen vuotta sitten. Helppohan tuo kohta on todentaa.

En ole tuon etäluettavan perään kysellyt, kun takavuosina en kuunnellut. Yleinen väittämä on, että etäluettavat luetaan langattomasti, mutta muutama vuosi sitten eräs paikallinen totesi, että täkäläiset luetaan "PLC:na".


73, IS .   .




At 21:04 18.7.2013, you wrote:
Niin kauan kun minä olen tehnyt sähkötöitä on pitänyt putkistot yhdistää suojamaahan ja/tai nollaan riippuen aikakaudesta ja järjestelmän kytkentätyypistä.

Kun hätäisesti katselin itselläni olevistä sähkötarkastuslaitoksen kirjoista niin julkaisu A9-61 "Sisäjohdot" vuodelta 1961 kuvaa yksityiskohtaisesti kuinka putkisto pitää kytkeä nollajohtimeen 16 neliö mm kuparilla ja lenkittää yli mahdollisesti irrotettaviksi joutuvien osien ohi yms. Tähän kytketään niin vesijohto kuin lämmitysputket. Myöhemmin tuli mukaan myös rakennuksen betoniraudoitus.

 Käytännön töissä 70-luvulla sähkölaitoksen tarkastuksissa riittäväksi katsottu varsinainen maa oli useimmiten 20 m 16 neliö mm paljasta kuparia kaivettuna esim. talojohdon kaveriksi kaapeliojaan. Talojohdolla tarkoitetaan kaapelia josta sähkön syöttö tulee.

Maadoituksen toimivuus tarkistettiin joskus maa-ja oikosulkuvirtamittauksilla. Putkistojen yhdistämisellä nollapotentiaaliin on ajateltu nimenomaan käyttäjän turvallisuutta. Sillä saadaan tasattua myös käytännön tilanteissa syntyviä pieniä potentiaalieroja jotka voivat tuntua epämiellyttäviltä kosteissa tiloissa kosketettaessa putkistoa jolla on muutaman voltin jännite-ero maata vastaan.

Vaarallisinta vikatyyppiä vastaan eli tulevan sähkön nollajohtimen katkeamista vastaan kunnollinen maadoitus oikeaan maahan myös toimii vanhoissakin asennuksissa, mutta voi jättää vian huomaamatta pitkäksi aikaa kun virta kulkee maan kautta mikäli sähköinen kuormitus ei ole niin suuri, että maadoituksen vastus huomataan jännitteen alenemisena ja valojen himmenemisenä.Â

73,s IJL




On 18.7.2013 16:32, Pentti Savolainen oh2bps wrote:
jäi jakelusta

----- Forwarded Message -----
From: Pentti Savolainen oh2bps <mailto:oh2...@yahoo.com><oh2...@yahoo.com>
To: Ilkka Martikainen <mailto:ilkka.martikai...@elisanet.fi><ilkka.martikai...@elisanet.fi>
Sent: Thursday, July 18, 2013 3:39 PM
Subject: Re: VS: [DX] Fw: Kokemuksia Wellbrook ALA-1530S+:sta?

Moi

Juu ei tuota jakelijaa voi vaihtaa.
Tämä häiriö jumppaa lähes kokoajan, jos on minuutin (ehkä jopa muutaman) tauko niin hyvä.

Putkimies, tehtyään putkirempan, jätti tuon maadotuspiuhan laittamatta tulevaan vesiputkeen, liekö jotain tekemistä.
Pitää sekin sitten koettaa laittaa.

Aivan ihmeellisiä häiriöitä on 80'llä.
Antennijakajasta läksi piuha toiseen rigiin jossa ei edes sähköjä päällä (irti verkosta). Kohinat S8 luokkaa, sitten aneetti irti kakkosrigistä ja kas kummaa, ykkösessä tippui kohinat S3 luokkaan.

Kakkonen ei ollut maissa ja ykkönen vesipatterissa - vanhaa kunnon rautaa 60- luvulta.

Eikait sentään talon sähköjä tuolloin maadotettu vesiverkkoon?
Se maapiuha menee myös öljykattilaan.

Pitänee alkaa kaivaan maakuparia tänne, tosin maasto on hiekkaa  alle 10cm pintakerroksen jälkeen, ei hyvä QTH.

7 Pena


F

___________________________________________________________________________________
DX mailing list
DX@hard-core-dx.com
http://montreal.kotalampi.com/mailman/listinfo/dx
_______________________________________________

THE INFORMATION IN THIS ARTICLE IS FREE. It may be copied, distributed
and/or modified under the conditions set down in the Design Science License
published by Michael Stutz at http://www.gnu.org/licenses/dsl.html

___________________________________________________________________________________
DX mailing list
DX@hard-core-dx.com
http://montreal.kotalampi.com/mailman/listinfo/dx
_______________________________________________

THE INFORMATION IN THIS ARTICLE IS FREE. It may be copied, distributed
and/or modified under the conditions set down in the Design Science License
published by Michael Stutz at http://www.gnu.org/licenses/dsl.html

Reply via email to