En/na Francesc Garí Lleixà ha escrit:

Diu que va instalar la Debian perquè un amic li va dir que era la més autentica, la més Linux.

Segurament, conceptualment, si és una de les més "pures" Però, segurament per això mateix moltes vegades no és la més senzilla. Una Ubuntu, tot i esta basada en Debian també, esta molt més mastegada per a novells. I això no vol dir que li falti res del que pugui tenir una Debian.

La "puresa" o no d'una distribució va en funció del respecte més o menys estricte referent als diferents tipus de llicències dels programes que composen la distribució. Dit de forma ràpida i segurament barruera. Es a dir, si el format multimèdia mp3 no es obert, lliure, no pot estar mai suportat directament per una debian, això no treu que sobre una determinada distribució pura jo i instal.li el que em sembli a costa de certes pureses i refinaments.

A més, no sé que pot funcionar be sobre un 64/939.

64/939?

Si 64/939 vol dir un AMD Athlon 64 sobre una placa base amb "chipset" 939. Doncs la Ubuntu es distribueix també per a arquitectura AMD, de fet jo n'he provada una amb un AMD 64 3200 i "chipset" 939 i recoi com volava.

Si no vaig errat, Debian encara no els ha tret els paquets precompilats per a AMD.

Així, resulta que com més "plug & play" sigui millor, no?

Depèn. El linux en si, el kernel, el nucli, es molt possible que detecti qualsevol dispositiu plug and play, a partir d'aquí ja dependrà de que hi hagi el programari adient per a fer-lo treballar. I això molt sovint depen de que el s fabricants ofereixin informació sobre com s'ha d'usar a nivell de codi tal dispositiu. Sense la seva informació molt sovint es impossible, tot i que el PL ja n'ha fet uns quants d'impossibles en aquest sentit. Fent funcionar dispositius, que els fabricants no estan disposats ni a sentir parlar de linux.

I aquest punt, es un dels temes que crema molt al mon del PL, ja no demanen que els hi facin drivers, ni els hi resolguin el problema com si li fan a MS, sinó simplement que en donin un xic d'informació per a poder-ho usar.

El més fiable es sempre consultar internet, en planes web on hi ha llistes de productes testejats i compatibles. I tot i que s'usi windows, crec que val la pena fer l'esforç de mirar-s'ho abans de comprar, es una manera de fer que els fabricants siguin més justos. I al menys forçar a que no es tanquin les portes al PL.

I el escritori que es sembli al Mac, perdó al Windows, millor. No?

Personalment crec que es un error que s'assembli massa al del Windows, això (excepte en els casos en que només és un tema estètic, fondos de pantalla, icones, etc ...) fa que al final usis un linux amb vicis (i en aquest cas no dic vicis de forma pejorativa, eh ;-) ) de windows. Millor usar un linux com a tal.

Si ens dediquem a canviar la distribució, per anar millorant i fer més coses. Que pasa amb els programes i arxius? Es mantenen o s'ha de reconfigurar de nou?

Bé, la idea no es la d'anar millorant a base de canviar de distribució. Un pot començar amb una determinada distribució i morir amb ella, cap problema, i no estaràs pas limitat en res. No va pas per aquí la cosa. A final quan mes o menys et mous amb linux, les distribucions son com els gustos dels gelats, tots son gelats, tots tenen molts components iguals, uns només varien de formes, altres varien en un sabor, altres amb el color, ... I si, podria muntar-me un gelat a base de trocets d'un i d'un altre, però si no me'n surto prou be, poder faré un pasterada, no? Doncs igual.

La informació en cap cas es perd, això mai. Està on era segur. Bé a no ser que li diguis que formategi, es clar.

El normal, es simplement treballar amb una distribució i això si, anar-la actualitzant a mida que surten noves versions de la mateixa, d'aquesta forma tot quedarà exactament igual, o hauria, clar? A vegades... Com en totes les coses, si no ho tinc clar i se be com va, esperem que d'altres facin les proves i els canvis, i quan ja hagin trobat totes les incidències i estiguin resoltes endavant.

Instal.lar una distribució sobre un altre, no es un proces d'actualització normal en absolut, es perdria la consistència de moltes coses. Cada una te les seves particularitats.

Si realment es vol tastar un altre distribució , doncs el procés normal, copies de seguretat de la teva informació, de les configuracions que vulguis retenir, etc... això al final molt sovint vol dir només copiar un parell o tres de carpetes amb tot el que penja d'elles (en linux la informació sol estar força mes ben organitzada per el meu gust) i després instal.lació des de zero i tornar a posar les coses al seu lloc. Si ja es domina més el tema es pot jugar amb les particions de forma que les dades i coses vitals les tingui en una partició inamovible i sagrada. Ara poder ja estic anant mes enllà del que fins i tot jo domino.

Que pasa quan s'afegeix "hard" nou? drivers?

Doncs depèn, depèn del hard, però igual que depèn en el windows. Molt sovint, amb distribucions modernes, ni tan sols caldrà drivers. En d'altres casos pot caldre instal.lar quelcom o reconfigurar alguna cosa.

No serà que un dels pecats més grossos del windows va ser que durant molts anys un grapat de fabricants de hard i soft anessin per devant del sistema, convertint-lo amb caotic amb novetats que el sistema era incapaç de digerir.

Poder, però molt sovint tot plegat ha esdevingut caòtic per la voluntat d'amagar les coses, les especificacions, per no voler ser compatibles amb el que ja funciona, per no voler seguir els estàndard establerts a nivell mundial, i voler generar dependència.

Creieu que amb l'XP no han possat fil a l'agulla?

No, la filosofia, en aquest aspecte, crec que no ha variat en absolut, vaja no ho veig per enlloc.

No li pot passar el mateix a Linux el dia que tingui d'evolucionar al ritme que voldria el gran public?

Sincerament, crec que no (tot i que, el que digui jo ....) Precisament, perquè es basa en sistemes oberts en compartir, en seguir estàndards, en no reinventar la roda, ...

Perquè ningú discuteix el domini de la plataforma x86?. Fa un grapat d'anys, el "gran" estava representat per IBM i li van pendre la "compatibilitat" entre Intel i M$.

Be segurament, seguint el fil de la història i el que va passar, en aquest aspecte el que va passar es que ho va regalar sense ser-ne conscient.

De segur, si no fos per AMD, el panorama estaria dominat per Intel (encara amb permís de M$), però de segur que ningú ho trobaria malament ( també serveix de suport per a Linux).

Em temo que si, sense alternatives (i ara ja prescindint de si lliures o no) mal assumpte, no? Malament aniriem, si només hi hagués Intel, només MS, només Opel, només Pascual, només Telefònica, ... Tot i que cada vegada sembla que anem més cap aquí, no crec que ens deixi tranquils a ningú.

Intel es un monstre si, es clar, i sembla que encara ho pot ser més amb les noticies que venen del costat de Apple, però el hardware, en aquest cas els processadors, es un mon diferent al del programari, al del codi. No se, referent a Intel, no se ara mateix, si les especificacions dels seus processadors són publiques, en el sentit de si linux o MS o altres tenen accés a la mateixa informació. Ho desconec.

En el mon de la microinformàtica el cert es que Intel es el número 1, però també n'hi ha d'altres, PowerPC, AMD, i ara sembla que es parla molt de CEL (un processador creat entre IBM, SONY i mes gent crec)


Vinga, fins demà, que tinc son ja.

Salut,

Pere



_______________________________________________
llista de correu de l'Internauta
Internauta@internauta.net
http://zeus.internauta.net/mailman/listinfo/internauta

Respondre per correu electrònic a