3.3.5 (NFPA 13, 2007) allows up to a 36 inch wide opening without a lintel.
Provided there are no other openings to adjoining spaces. The same allowance
applies for small rooms (3.3.15). The only definition you meet is bathroom,
however, with the wider door and no lintel I would say it needs a sprinkler.
Wouldn't the 8 inch lintel serve as a means to prevent/delay fire/smoke
spread across the ceiling? Being the door is not self closing there is a
chance that it could be open during the fire allowing the spread of
fire/smoke across the ceiling. If the door were self closing it may be
acceptable to an AHJ to not have the room be protected.

-Jim

On Mon, Aug 10, 2009 at 2:17 PM, Greg McGahan <[email protected]> wrote:

> In the past, we have always used the lintel as the deciding factor.
>
> Greg McGahan
> Operations Manager
>
> Living Water Fire Protection
> 1160 McKenzie Road
> P.O. Box 877
> Cantonment, Florida 32533
> (850) 937.1850 | Fax (850) 937.1852 | Cell (850) 554.3231
> [email protected]
>
>
> -----Original Message-----
> From: [email protected] [mailto:
> [email protected]] On Behalf Of Justin Reid
> Sent: Monday, August 10, 2009 2:09 PM
> To: [email protected]
> Subject: Definition of Bathroom vs 8 inch lintel
>
> Section 3.3.3 gives the definition of a bathroom and distinguishes between
> a
> room OR compartment. 8.14.8.1.1 does not require a head in a bathroom under
> 55 sf. 3.3.6 Compartment, and 3.3.20 Small Rooms - discuss the requirement
> for an 8 inch lintel to distinguish them from other areas.
> I have a room with a toilet in it that is under 55 sf and the sprinkler
> head
> is omitted from the space. There is a door on this room that is full height
> (i.e. no 8 inch lintel) and 38 inches wide. The door is not self closing.
>
> It seems to me that the door makes this a room and does not need an 8 inch
> lintel to distinguish it as a separate space (room). We have someone
> telling
> us that it requires the 8 inch lintel or it needs a head in the bathroom.
>
> Has anyone ran into a similar situation? I have looked for the definition
> of
> a room and can not find anything so far. Does the door make it a room
> regardless of whether it is self closing or full height?
>
> Justin
> _______________________________________________
> Sprinklerforum mailing list
> http://lists.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum
> For Technical Assistance, send an email to: [email protected]
>
> To Unsubscribe, send an email 
> to:[email protected]<to%[email protected]>
> (Put the word unsubscribe in the subject field)
> _______________________________________________
> Sprinklerforum mailing list
> http://lists.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum
> For Technical Assistance, send an email to: [email protected]
>
> To Unsubscribe, send an email 
> to:[email protected]<to%[email protected]>
> (Put the word unsubscribe in the subject field)
>
_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
http://lists.firesprinkler.org/mailman/listinfo/sprinklerforum
For Technical Assistance, send an email to: [email protected]

To Unsubscribe, send an email to:[email protected]
(Put the word unsubscribe in the subject field)

Reply via email to