Ja tuli ehtoo ja aamu ja valkeni kuudes päivä ja samalla valkeni SSB:n kapisuuden syy. Uunituoreen asennuksen jäljiltä Perseuksen SSB:n audiokaista alkaa oletusarvoisesti 200 hertsistä. Sen saa muutettua kuuntelukelpoiseksi käsin. Tämähän on tuttua. Windows Wordillakin voi kirjoittaa vasta sen jälkeen, kun kaikki oletusasetukset ja vaaleanpunaiset madot on heitetty kuuseen. Riittävän kapealla filtterillä saadaan aikaan loistavat afrokelit, koska silloin venäjäkin alkaa kuulostaa suahililta, mutta ei, en tosiaan ymmärrä oletuksena tarjotusta peltipurkkiäänestä yhtäkään sanaa, en pahimmalla enkä parhaalla tahdolla.

Oletusarvo riippuu muistaakseni myös filtteristä, mutta uusi asetettu leveys jää ensi käyttökerran jälkeen muistiin.


ECSS-kuuntelu, eli AM-lähetteen toisen sivukaistan kuuntelu LSB:llä tai USB:llä tilanteen mukaan ei ole ihmeitä luova noitakeino. Ihannetapauksessa häiriölähde on pelkästään toisella sivukaistalla ja tavoitellussa signaalissa on jonkin verran potkua. Ihannetapaus toteutuu harvoin. Röpöisellä ja likaisella 1470:llä vain AM tuotti Mainesta ymmärrettävää signaalia. Sivukaistat eivät tarjonneet mitään.

Kokeilitko USB:llä sitä asetusta, mistä lähetin kuvan? Tietysti, jos 1476:lla on jokin todella paha roiskija, ei toimi, mutta onkohan siinä nykyään ...


Lisää vahingossa keksittyä: taajutta voi muuttaa myös hiiren rullalla kun vie kursorin halutun numeron kohdalle. Taajuudenvalintamenetelmiä on siis vähintään riittävästi.

Ja tarkan taajuuden saa syötettyä myös kaksoisnäpäyttämällä numeronäyttöä ja syöttämällä siihen. Tätäkin tarvitsee ja puuttuu esim. SDR-Radiosta.

Monissa vastaanottimissa on 2 VFO:ta, joiden välillä voi nopeasti vaihdella taajuudelta toiselle. Tämä on oikeastaan vanhanaikainen ja raskas ratkaisu, koska muistipaikat eivät tänä päivänä maksa yhtikäs mitään. Perseuksessa ei näyttäisikään olevan kahta VFO:ta, kuten SDR Consolessa, vaan kuusi muistipankkia, joista yksi voidaan vaikka pyhittää niille asemille, joita tarkkaillaan paraikaa. Näytössä kerralla näkyvillä olevat 6 kpl riittänevät useimpiin tarkoituksiin. SDR Consolessa muistit ovat... täällä jossakin ne olivat... öö.

Tämän saa käyttöön onneksi StationListin avulla. Muuten, minä en ole saanut kahta VFO:ta koskaan toimimaan SDR Consolessa? Kerropa, miten käytät sitä.

AOR:ssä ja Racalissa on ollut tapani tallettaa kaikki ysi- ja kymppitaajuudet muistiin järjestyksessä. Perseuksessa kymppitaajuudet hoitaa 10 kHz askellus.

En ole oikein tottunut noihin Perseuksen muistipankkeihin. Olen korvannut ne StationListin tuning modesilla, eli siinä asetaan taajuuskohtainen esiasetus: esim. 1520 kHz on LSB, jonka StationList muistaa taajuuksia selatessa.

Koska Perseukset ja SDR-IQ:t eivät ole mitään kiinalaisten valmistamia kahdenkympin markettiradioita, vaan eurooppalaista laatutyötä, niin Euroopassa käytetty 9 kHz askellus puuttuu.

? Katso Wheel Step Perseuksessa, kelaa rullahiirellä näytön päällä. SDR Consolessa "Scroll", mutta etäkuuntelussa nopeasti liikkuessa toisinaan juuttuu johonkin välimaastoon.

Taidan tilata seuraavaksi SDR-softan Kiinasta.

Kerrohan kokemuksistasi.

Perseusta nähtävästi ei oikein voi käyttää ilman rullahiirtä. Missään muussa sovelluksessa en ole koskaan löytänyt rullahiirelle todellista käyttöä, joten tämä on monella tavalla aivan uusi kokemus.

Aivan, filtterin symmetrinen leveyssäätö, notchin syvyyssäätö, taajuussäätö, vaikka mitä.

Miten muistivalinnat tallennetaan pysyvästi, on hyvä kysymys. Etäloisella, jolla ei ole koneessaan koko Perseus-ohjelmistoa, ne eivät tallennu. Itse asiassa ne pyyhkiytyvät heti sen sileän tien kun painaa bank-nappulaa uudestaan ja saa nähtäväkseen seuraavan muistipankin.

Onko näin, tuntuisi oudolta. Joku muisteja käyttävä voisi kommentoida tai perseus_SDR-listan arkistosta voisi löytyä tietoa.

Tulee mieleen ratkaisu. Muistiin on mahdollisuus tallentaa asemalistoja. On valmiita näppäimiä HFCC:n ja EiBi:n FS-taajuuslistoille, sekä kaksi User-listavalikkoa. Tiedostot tulivat mukana asennuspaketissa, mutta etä-Perseusta ohjaavassa käyttöliittymässä ne eivät ainakaan maksamattomalle turistille näy. Tiedostot näyttävät olevan yksinkertaista salaamatonta txt-mallia, mikä on erinomainen asia. Muutamilla muokkauksilla voisi saada muistiin paitsi 9 kHz taajuusasteikon, myös omia tärppilistoja niin paljon kuin mieli halajaa. Ainakin periaatteessa. Ominaisuus jäi näillä eväillä testaamatta.

Kyllä ne asennuspaketissa pitäisi tulla mukana, mutta eivät tietysti ole uusimmat. Kannattaa ladata uudet.

Preselector - pitäisi olla preselektori. Kukaties toimii.
Preamp - pitäisi olla esivahvistin. Kukaties toimii.

Toimii, mutta preamp taisi olla vain 3 dB.

Dither - vaimentaa harhatoistoja. Valmistaja suosittelee manuaalissa, että tämän pitäisi olla KOKO AJAN päällä. Ymmärrän kyllä.

En ole tätä pitänyt päällä. Ei taida olla MW-kuuntelussa merkitystä.

Kun kumminkin kysytte: Viimeinen teko SDR Consolessa on se, että painaa start-nappia ennen kuin vastakone lähettää hyväksymiskuittauksen. Tästä seuraava 4,9 gigahertsin taajuudelle joutuminen on silti tajuttavampaa kuin QTradio-softan numeronäppäimistö, joka ei johda mihinkään, ei edes Windowsin taskulaskimeen.

Joo, se on kumma, miksei voi käynnistyä oletuksena kuten Perseus?

73, MR
___________________________________________________________________________________
Tilaa WRTH 2011 nyt:
http://www.hard-core-dx.com/redirect2.php?id=wrth2011
-----------------------------------------------------------------
DX mailing list
DX@hard-core-dx.com
http://montreal.kotalampi.com/mailman/listinfo/dx
_______________________________________________

THE INFORMATION IN THIS ARTICLE IS FREE. It may be copied, distributed
and/or modified under the conditions set down in the Design Science License
published by Michael Stutz at http://www.gnu.org/licenses/dsl.html

Reply via email to